c S

Agencija za upravljanje naložb pojasnjuje zamenjavo nadzornikov NKBM

26.07.2011 07:52 Ljubljana, 25. julija (STA) - Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države zanika, da bi na petkovi skupščini NKBM nadzornike banke odstavili zaradi neposlušnosti. "Pri treh nadzornikih je bil razlog za zamenjavo konflikt interesov, z menjavo ostalih pa je želela agencija postaviti bolj heterogen in bistveno bolj uravnotežen nadzorni svet," pojasnjujejo.

Agencija se je v današnjem sporočilu za javnost odzvala na nekatere izjave na petkovi novinarski konferenci Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) in medijske objave. Tako so ponovno izpostavili svoje razloge za zamenjavo nadzornikov.

V nadzornem svetu so eno osebo zamenjali, ker je zaposlena na ministrstvu za finance. Ministrstvo je postavljavec pravno-ekonomskega okvira, v katerem banka posluje, opozarjajo, in zaradi tega odnosa lahko nastane potencialni konflikt interesov.

Dve osebi pa sta v poslovnem odnosu z NKBM kot lastnika oz. solastnika družb (oz. preko povezanih družb), ki poslovno sodelujejo z NKBM kot njeni komitenti. Zaradi tega imata tako potencialno možnost pridobitve boljših pogojev za svoje družbe, kot če funkcije člana nadzornega sveta ne bi opravljala. Tako na eni strani nadzirajo poslovanje banke, na drugi strani pa z banko poslovno sodelujejo, navajajo v agenciji.

Na osnovi teh dejstev se je agencija odločila in "zaradi zagotavljanja neodvisnosti, odgovornosti in gospodarnosti predlagala skupščini zamenjave nekaterih nadzornikov". Novi člani nadzornega sveta so bili nominirani prek akreditacijske komisije v luči strokovne presoje usposobljenosti kandidatov za člane nadzornega sveta v družbi NKBM, še poudarjajo.

Ob tem agencija zavrača očitke, da njeno delovanje botruje padanju vrednosti delnice NKBM. "Nizka cena delnice je predvsem posledica slabega poslovanja banke, ki je pod načrti, in zaostrenih razmer na trgu," pravijo. Ob tem pa obljubljajo, da bodo podprli vsak ukrep, ki bo vodil k povečani donosnosti banke.

Na petkovi skupščini NKBM so sprejeli nasprotni predlog delničarja Gen Energija za odpoklic predsednika nadzornega sveta Danila Topleka ter članov nadzornega sveta Ivana Vizjaka in Alenke Bratušek. Zamenjavo nadzornikov je najprej predlagala prav Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, saj delo dosedanjega nadzornega sveta naj ne bi bilo zadovoljivo.

Andrej Svetina in Anton Guzej, ki sta bila prav tako predlagana za zamenjavo, ostajata člana nadzornega sveta NKBM, kot novi člani pa so bili imenovani Darjan Petrič, Ivan Simič in Vida Lebar.