c S

Hadžić se ni izrekel o krivdi

26.07.2011 07:51 Haag, 25. julija (STA) - Nekdanji vodja hrvaških Srbov Goran Hadžić, ki je danes prvič stopil pred sodnike Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, se ni želel izreči o krivdi. Obtožen je vojnih zločinov med vojno na Hrvaškem, med drugim tudi po padcu Vukovarja v srbske roke leta 1991.

Na manj kot 15-minutnem zaslišanju je Hadžićev začasni odvetnik Vladimir Petrović predsedujočemu senatu, sodniku O-Gon Kwonu dejal, da ni potrebe po branju obtožnice, saj želi Hadžić izkoristiti pravico, da za 30 dni odloži izrekanje o krivdi, dokler ne bo dobil stalnega zagovornika, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Če se tudi takrat ne bo želel izreči o krivdi, bodo v zapisnik v skladu s pravili vnesli, da se je izrekel za nedolžnega.

Srbija je 52-letnega Hadžića, nekdanjega predsednika samooklicane Republike srbska Krajina, izročila Haagu v petek, potem ko so ga v sredo prijeli na severu Srbije in se na izročitev ni pritožil.

Z njegovim prihodom je sodišče 18 let po ustanovitvi uradno sprejelo vseh 161 obtožencev, ki so obtoženi za zločine med vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja.

Haaško sodišče je Hadžića obtožilo leta 2004, obtožnica pa ga v 14 točkah med drugim bremeni zločinov proti človečnosti in sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja med letoma 1991 in 1993. Obtožen je tudi zaradi uboja več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Tožilstvo je sicer v petek vložilo predlog za spremembo in dopolnitev obtožnice, spremembe pa so bolj tehnične kot vsebinske narave in zadevajo Hadžićevo osebno odgovornost za nekatere zločine. V spremenjeni obtožnici je tudi obtožen za daljše obdobje. Prvotno ga je obtožnica bremenila za zločine od avgusta 1991 do junija 1992, sedaj pa ga bremeni za zločine do konca leta 1993, poroča Beta.