c S

Breivik na sodišču omenil pomagače; sodnik odredil osem tednov pripora

26.07.2011 07:51 Oslo, 25. julija (STA) - Sodnik Kim Heger je 32-letnemu desničarskemu skrajnežu Andersu Beheringu Breiviku, ki je na petkovem morilskem pohodu pobil 93 ljudi, po današnjem zaslišanju odredil osem tednov pripora. Breivik je tudi danes pred sodnikom priznal odgovornost za petkova napada, a zavrnil krivdo. Povedal pa je tudi, da je imel v svoji organizaciji še "dve celici".

Kot je na novinarski konferenci po dobre pol ure trajajočem zaslišanju za zaprtimi vrati povedal sodnik Heger, je Breivik med drugim povedal, da sta v njegovi organizaciji obstajali še "dve nadaljnji celici", kar bo morala policija sedaj še dodatno preiskati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Heger je sicer 32-letniku odredil osem tednov pripora, kolikor je zahtevala policija, od tega bo prve štiri tedne preživel v popolni osami. Kot je pojasnil, bo bo lahko Breivika v tem obdobju obiskoval le njegov odvetnik, ne bo smel prejemati pisem in tudi z mediji ne bo smel komunicirati.

Na današnje zaslišanje je sicer Breivik želel priti v uniformi, a mu je sodnik to prepovedal. Hotel je tudi, da bi bilo zaslišanje odprto za javnost, a je sodišče odločilo drugače. Ocenilo je namreč, da bi obtoženi sodno dvorano izkoristil za propagando svoje ideologije in protimuslimanskih stališč.

Na sodišču je napadalec med drugim priznal odgovornost za napada, a se obenem ni izrekel za krivega. Kot je povedal, je bil cilj njegove akcije rešiti Evropo pred islamom ter poslati čim močnejši signal in ne pobiti čim več ljudi. Dejal je še, da je želel preprečiti rekrutiranje članov norveške laburistične stranke, saj je ta kriva za "množični uvoz muslimanov".

Nekateri mediji so na osnovi navedb v 1500 strani dolgem manifestu poročali, da si je Breivik še pred petkovima napadoma pripravil govor, ki ga je nameraval prebrati danes na sodišču.

Desničarski skrajnež, ki mu je uspel eden najbolj krvavih napadov v zgodovini Evrope, je na sodišče danes prispel v blindiranem mercedesu in vstopil skozi zadnji vhod. Imel je obrito glavo, zaradi česar ga je bilo zelo težko prepoznati. Ljudje, ki so ga pričakali pred sodiščem, so ga zmerjali z "izdajalcem" in "krvavim morilcem".