c S

Bossman in Popovič obsojata pozitivno mnenje Italije za plinski terminal

26.07.2011 07:50 Koper/Piran, 25. julija (STA) - Nerazumno je, da je italijansko okoljsko ministrstvo kljub nasprotovanju občin v Tržaškem zalivu in kljub opozorilom o negativnih vplivih takšnega objekta dalo pozitivno mnenje za morski terminal in plinovod, meni piranski župan Peter Bossman. Župan Kopra Boris Popovič trdi, da bo občina storila vse, da terminalov ne bo.

Občina Piran obsoja odločitev italijanskega okoljskega ministrstva, ki je dalo pozitivno mnenje za gradnjo off-shore terminala in plinovoda Trst-Gradež-Vilež. "Na občini Piran bomo še naprej nasprotovali gradnji, saj je turizem naš glavni vir dohodka, zato se ne moremo in se ne bomo sprijaznili z gradnjo ekološke bombe pred našo obalo," je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil Bossman.

Ob tem je poudaril, da bodo vlado ponovno pozvali, da naredi vse, kar je v njeni moči in pristojnosti, da prepreči gradnjo, ostale občine v Tržaškem zalivu pa bodo pozvali, da ponovno skupaj izrazijo nasprotovanje.

Koprski župan Popovič pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je politika Mestne občine Koper do plinskih terminalov jasna in pravi, da plinskega terminala ne bo niti v Koprskem in niti v Tržaškem zalivu.

"Mestna občina Koper zato niti slučajno ne namerava popustiti pri svojih zahtevah in bo tudi v prihodnje storila vse, kar je v njeni moči, da se gradnja plinskih terminalov tako na morju kot tudi ob obali prepreči," je poudaril Popovič.

Ob tem je izpostavil, da plinskih terminalov ne podpira niti Furlanija-Julijska krajina. "Sedaj je naš naslednji korak razširitev tožbe, v katero se bodo očitno vključili še drugi akterji, in s tem seveda mislim najmanj na občino Trst," je še zapisal Popovič.

Poslanec SD Luka Juri je v današnjem sporočilu za javnost zapisal, da plinskega terminala v Kopru ne bo in da se moramo hkrati odločneje postaviti tudi proti postavitvi obeh plinskih terminalov v Žavljah in sredi Tržaškega zaliva.

"Tako smo jasno povedali DZ in koprskem občinskem svetu, zato od vlade pričakujem več odločnosti," je bil jasen Juri, ki je vladi pred časom poslal tudi pobudo za začetek tožbe proti Italiji pri italijanskih upravnih organih. "Italijanska vlada oziroma njen premier tako ali tako očitno razumejo le dva jezika: tistega lepih mladenk in tistega sodišč," je še dodal Juri.

Italijanska komisija za presojo vplivov na okolje je pred kratkim podala pozitivno izjavo in s tem napovedala izdajo okoljevarstvenega soglasja za morski plinski terminal in plinovod.

Kot so danes dodatno sporočili z okoljskega ministrstva, je italijanska ministrica za okolje Stefania Prestiacomo v pismu slovenskemu kolegu Roku Žarniću sporočila, da je njihova komisija za presoje vplivov na okolje, ki jo običajno sestavlja od 50 do 55 različnih strokovnjakov, končala z ocenjevanjem okoljskih vplivov v zvezi s projekti plinskega terminala za utekočinjeni zemeljski plin v Tržaškem zalivu in plinovoda Trst-Gradež-Vilež in da je njihova odločitev o okoljski sprejemljivosti teh objektov v Tržaškem zalivu pozitivna.

Na podlagi mnenja te strokovne komisije italijanska ministrica za okolje podpiše odlok o okoljski sprejemljivosti (v Sloveniji je to okoljevarstveno soglasje), s katerim Italija izrazi končno oceno o okoljskih vplivih, pravijo na ministrstvu in dodajajo, da bo v tem primeru to pozitivno mnenje o okoljski sprejemljivosti za terminal na morju in plinovod.

Minister za okolje in prostor Žarnić je dejal, da doslej na italijanski strani še ni elementov, da bi šli v tožbo. Ministrstvo bo sicer dokumentacijo, ki naj bi jo Italija Sloveniji posredovala do jeseni, preučilo. Odgovor Prestigiacomovi na ministrstvu pripravljajo, so danes še sporočili z ministrstva.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) opozarja, da bi izgradnja plinovoda na morju zahtevala kopanje po morskem dnu Severnega Jadrana, ki je zelo onesnaženo in vsebuje velike količine živega srebra in naftnih derivatov, Italija pa da nima rešitve, kaj bo naredila s temi toksičnimi sedimenti. AAG zahteva, da vlada zaradi te odločitve Italije blokira mednarodno jadralsko tekmovanje Barcolana.

Evropska komisija je januarja lani sicer izrazila jasno pričakovanje, da do zaključka priprave študije vplivov na okolje vseh treh načrtovanih objektov (terminala, morskega terminala in plinovoda) in njene predstavitve Italija ne bo sprejemala nobenih odločitev glede predvidene izgradnje plinskih terminalov.

Evropska komisija je Italiji jasno povedala, da brez poznavanja in upoštevanja kumulativnih vplivov na okolje vseh predvidenih energetskih (in drugih) projektov na okolje v Tržaškem zalivu ter brez poznavanja morebitnih kumulativnih čezmejnih vplivov na okolje odločitve o začetku investicij ne morejo in ne smejo biti sprejete.

To velja za vse energetske, prometne in druge načrtovane projekte na obeh straneh meje, tako v italijanskem kot v slovenskem morju ter obalnem območju.

Vlada je sicer junija lani zagotovila, da bo Slovenija v primeru, da bo pri načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu ugotovila okoljevarstvene vplive, ki niso skladni s pravili evropskih direktiv, vložila tožbo zoper Italijo.