c S

Sanaderju zavrnili pritožbo na pripor

26.07.2011 07:49 Zagreb, 25. julija (STA) - Zagrebško sodišče je danes zavrnilo pritožbo bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja na enomesečni pripor, ker so ocenili, da bi Sanader lahko vnovič pobegnil iz Hrvaške. Njegovi odvetniki so v pritožbi trdili, da decembra lani ni pobegnil iz države, temveč je odpotoval na vnaprej dogovorjeno službeno pot.

Kot drugi razlog za zavrnitev pritožbe je sodišče v Zagrebu danes omenilo nevarnost, da bi Sanader vplival na priče.

Sanaderju so enomesečni pripor določili pred sedmimi meseci, ko je protikorupcijski urad proti njemu sprožil preiskavo v primeru Fimi-media. Uveljavili so ga z 18. julijem, ko je Avstrija Sanaderja izročila Hrvaški. Nekdanji hrvaški premier je bil v priporu v avstrijskem Salzburgu od 10. decembra lani.

Sanader je prejšnji teden zanikal svojo vpletenosti v primer Fimi-media. Je eden od osumljenih, ki naj bi iz javnih podjetij in ministrstev odtujili najmanj 13,5 milijonov evrov ter jih pospravili v črne sklade HDZ in zasebne žepe.

Bivšega premiera bodo v sredo zaslišali v primeru domnevne podkupnine, ki naj bi jo prejel od banke Hypo Alpe Adria kot provizijo za posojilo hrvaški vladi za urejanje hrvaških veleposlaništev sredi 90. let prejšnjega stoletja. Šlo naj bi za 140.000 takratnih avstrijskih šilingov, ki naj bi jih Sander sprejel kot namestnik zunanjega ministra Mateja Granića.