c S

Obeta se evropski nalog za zamrznitev bančnih računov

25.07.2011 13:49 Bruselj, 25. julija (STA) - Evropska komisija je danes predlagala uredbo, ki bo vzpostavila nov evropski nalog za zamrznitev bančnih računov. Ta bi državljanom in podjetjem olajšal izterjavo čezmejnih dolgov, saj upnikom omogoča zamrznitev dolgovanega zneska na bančnem računu dolžnika, so sporočili iz Evropske komisije.

Približno milijon malih podjetij se srečuje s težavami v zvezi s čezmejnimi dolgovi in skoraj 600 milijonov evrov dolgov letno je po nepotrebnem odpisanih, ker je podjetja preveč strah dragih in nejasnih pravdnih postopkov v tujih državah, razloge za oblikovanje uredbe pojasnjujejo v komisiji.

"Ta nalog je lahko ključnega pomena v postopku izterjave dolga, saj dolžnikom preprečuje dvig ali preusmeritev sredstev do sprejetja in izvršitve meritorne sodbe. To bo povečalo uspešnost izterjave čezmejnih dolgov," so prepričani.

Novi evropski nalog torej upnikom dovoljuje zamrznitev sredstev na bančnih računih pod istimi pogoji v vseh državah članicah EU. Nacionalni sistemi za zamrznitev finančnih sredstev ne bodo spremenjeni; komisija samo dodaja evropski postopek, ki ga upniki lahko izberejo za izterjavo zahtevkov v drugih državah EU.

Novi postopek je postopek začasnega varstva. Da bi upnik dejansko prišel do denarja, bo moral počakati na pravnomočno sodbo v zadevi v skladu z nacionalnim pravom ali začeti enega od poenostavljenih evropskih postopkov, na primer evropski postopek v sporih majhne vrednosti.

Evropski nalog za zamrznitev bančnih računov bo za upnika alternativa instrumentom iz nacionalne zakonodaje. Imel bo zaščitno funkcijo, saj bo samo blokiral dolžnikov bančni račun, ne bo pa dovoljeval izplačila denarja upniku. Pravni akt se bo uporabljal le v čezmejnih zadevah.

Evropski nalog bo izdan, ne da bi dolžnik vedel za to, in bo torej imel učinek presenečenja, še pojasnjujejo v komisiji. Predlog uredbe bodo morali potrditi še Evropski parlament in članice EU.

"Zaradi neizterljivih dolgov podjetja izgubijo približno 2,6 odstotka prihodka letno. To je slabost našega enotnega trga, ki jo je treba hitro in odločno odpraviti," ob tem pojasnjuje evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding.