c S

Zaslišanje norveškega napadalca zaprto za javnost

25.07.2011 13:45 Oslo, 25. julija (STA) - Desničarski skrajnež Anders Behring Beivik, ki je v petek v napadih v Oslu oziroma na bližnjem otoku Utoya ubil najmanj 93 ljudi, bo v kratkem prvič stopil pred sodnika na okrajnem sodišču v Oslu. Sodnik Kim Heger je medtem že odločil, da bo zaslišanje potekalo za zaprtimi vrati, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Da današnje zaslišanje Beivika poteka za zaprtimi vrati je predlagala policija, medtem ko je domnevni napadalec želel, da je njegov nastop odprt za javnost. Sodnik se je odločil podpreti mnenje policije, saj je presodil, da bi lahko javno zaslišanje vodilo v "izredno in zelo težavno situacijo z vidika preiskave in varnosti".

Beivik je petkova napada, ki sta terjala 93 življenj, v minulih dneh priznal, a dejal, da ne sprejema kazenske odgovornosti zanju. Izjavil je tudi, da je želel z napadoma kaznovati in spremeniti norveško družbo. Policija je Beivika, ki trdi, da je deloval sam, aretirala v petek kmalu po pokolu na otoku Utoya. Obtožili so ga terorizma.

Sodnik naj bi sicer danes med drugim določil pogoje pripora do vložitve uradne obtožnice proti Beiviku.