c S

Nihče iz stranke ni bil pooblaščen za dogovore s Patrio

25.07.2011 10:26 Ljubljana, 25. julija (STA) - Na navedbe, da je avstrijsko tožilstvo v zadevi Patria vložilo obtožnico zoper pet osumljencev, na kateri je prvi na seznamu Wolfgang Riedl, ki naj bi za stranko SDS prinesel 900.000 evrov, v SDS odgovarjajo, da ni bil s strani stranke nihče pooblaščen za dogovore v zvezi s Patrio. SDS se ni niti kakor koli vpletala v izvedbo nakupa patrij, trdijo.

Kot so zapisali no svoji spletni strani, niti omenjeni v avstrijski obtožnici niti kdor koli drug ni bil s strani SDS nikoli pooblaščen za kakršne koli dogovore v zvezi s Patrio. SDS se tako ni nikoli niti posredno kakor koli vpletala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko.

Po njihovih navedbah pa naj bi LDS in njen predsednik Anton Rop leta 2004 za smešno nizko vsoto prodal delež v Sistemski tehniki svojemu strankarskemu kolegu Zdenku Pavčku oz. Viator Vektorju. Nato pa je ministrstvo za obrambo pod vodstvom LDS še istega leta podpisalo pismo o nameri s Sistemsko tehniko in se obvezalo, da bo ravno od tega podjetja kupilo osemkolesnike, so zapisali.

"Če je kdor koli v poslu z osemkolesniki prejel en sam evro podkupnine, mora za to odgovarjati pred zakonom. Če se je kdor koli ob tem nepooblaščeno skliceval na SDS, mora prav tako odgovarjati za lažno predstavljanje," menijo v stranki. Kazensko pa bo, kot navajajo, odgovarjal tudi vsak, ki bo SDS lažno obtoževal podkupovanja. Prvi tak primer je že bil zaključen na prvi sodni stopnji z obsodbo časnika Delo in njegovega novinarja Karbe zaradi laži, so zapisali v SDS.

V SDS tudi pišejo, da drži, da so preiskovalci na Finskem našli računalniško predstavitev v PowerPointu, iz katere sledi, da so v Patrii dejansko razmišljali o tem, kako priti do takratnega predsednika vlade Janeza Janše in SDS. Drži pa tudi, da na isti predstavitvi piše, da imajo takratnega predsednika republike Janeza Drnovška in bivšega predsednika vlade Antona Ropa že "pokritega" preko lobista Cekute. To dejstvo po mnenju SDS veliko pove o ozadjih afere Patria, njegovo ignoriranje s strani večine slovenskih medijev pa govori o politični motiviranosti njihovih zapisov, so še zapisali.

Avstrijsko tožilstvo je v zadevi Patria vložilo obtožnico zoper pet osumljencev, prva na seznamu sta Wolfgang Riedl in Walter Wolf, je v nedeljo poročala TV Slovenija. Obema očitajo vpletenost v podkupovanje, Riedl pa naj bi v Slovenijo osebno prinesel 900.000 evrov za stranko SDS in jih izročil Jožetu Zagožnu.