c S

V prisluškovanje v Veliki Britaniji vpletenih še več tabloidov

25.07.2011 07:54 London, 23. julija (STA) - Obtožbe o telefonskem prisluškovanju v Veliki Britaniji so se sedaj s časnika News of the World razširile tudi na nekatere druge tabloide, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zvezdnikom naj bi prisluškovali tudi novinarji časnikov Daily Mirror in Sunday Mirror.

Nekdanja novinarja pri britanskih tabloidih Daily Mirror in Sunday Mirror, ki sta bila sicer glavna tekmeca News of the World, trdita, da so glasovni pošti nezakonito prisluškovali tudi pri omenjenih časnikih.

Škandal o vdoru v telefone zasebnikov je sicer pretresel tudi britansko policijo in celo zamajal položaj premierja Davida Camerona, a je bil doslej omejen le na časnik News of the World, ki ga je njegov lastnik in medijski mogotec Rupert Murdoch ukinil 7. julija.

Nekdanji finančni novinar pri Daily Mirrorju James Hipwell, ki je bil leta 2005 zaprt zaradi kupovanja delnic, katerih nakup je nato svetoval v časniku, naj bi slišal, da so tudi pri njegovem nekdanjem časniku prisluškovali, saj je včasih delal poleg uredništva, ki je pokrivalo življenje zvezdnikov.

Hipwell je po navedbah časnika The Independent dejal, da so novinarji večkrat klicali katerega od zvezdnikov z enim telefonom, ko se je ta oglasil, pa so odložili. V tem času pa so z drugim telefonom vdrli v njihovo glasovno pošto in razvozlali kodo za dostop do nje.

Ob tem je BBC poročal o neimenovanem nekdanjem novinarju Sunday Mirrorja, ki trdi, da je bil priča številnim prisluškovanjem v uredništvu časnika. Družba Trinity Mirror, ki izdaja oba časnika, ob tem trdi, da njihovi novinarji delajo v skladu z zakonom, Hipwellove obtožbe pa so označili za "popolnoma neutemeljene".

Časnik Daily Telegraph pa je danes poročal, da je britanski finančni minister George Osborne lani decembra v New Yorku obedoval z Murdochom, dva tedna pred tem, ko bi se morale britanske pristojne oblasti odločiti o tem, ali bodo podprle Murdochovo namero, da prevzame popoln nadzor nad plačljivim televizijskim gigantom BSkyB.

Ameriška veja Murdochove družbe News Corporation je bila ta mesec zaradi škandala prisiljena opustiti namero o prevzemu televizije, še navaja AFP.