c S

V EU v veljavi nova pravila za varnejše igrače

25.07.2011 07:53 Bruselj, 23. julija (STA) - Na evropskem trgu ni več prostora za nevarne igrače. V EU so namreč v sredo začela veljati nova pravila s strožjimi standardi za varnost igrač, ki so naprodaj v uniji. Nova direktiva o igračah med drugim prepoveduje uporabo kancerogenih in mutagenih ter strupenih snovi za izdelavo igrač ter omejuje uporabo težkih kovin in dišav.

Dosedanja pravila za proizvodnjo igrač v uniji so bila še iz leta 1988, zato jih je bilo treba prilagoditi novim razmeram na trgu. V času od sprejetja prejšnjih pravil so se namreč pojavile nove vrste igrač, za njihovo izdelavo pa proizvajalci uporabljajo drugačne materiale in tehnologije.

Proizvajalci bodo morali poslej zagotoviti, da igrače ne ogrožajo zdravja otrok, tako da bodo morale vse igrače, ki so naprodaj v EU, ustrezati splošnim varnostnim standardom. Proizvajalci in uvozniki igrač bodo morali v skladu z novo zakonodajo tehnično dokumentacijo o igrači in varnostno deklaracijo hraniti deset let od takrat, ko jo bodo dali na trg.

Med novimi ukrepi je prepoved več alergenov. Tako je prepovedanih 55 alergenih dišav, druge pa bodo dovoljene le ob uporabi ustrezne etikete. Strožja so tudi pravila glede igrač ali delčkov igrač, s katerimi bi se otroci lahko zadušili. Igrače, ki so skrite v hrani, kot je denimo slavni kinder jajček, morajo vedno biti posebej zapakirane, medtem ko so tiste, do katerih je moč priti le po zaužitju hrane, prepovedane. Poslej bodo tudi nujna varnostna opozorila na navodilih za uporabo.

V skladu z novo direktivo o igračah morajo države članice EU zagotoviti, da pristojne oblasti izvajajo ustrezen nadzor tako na zunanjih mejah unije kot znotraj povezave. Večjo odgovornost za varnost igrač imajo poslej tudi proizvajalci, uvozniki in distributerji igrač morajo pred prihodom nove igrače na trg oceniti vsa potencialna tveganja igrače za otroke. Proizvajalci morajo tudi zagotoviti sledljivost igrače z navedbo imena, naslova in številke artikla.

Po besedah evropskega komisarja za industrijo in podjetništvo Antonia Tajanija ima EU najstrožjo zakonodajo glede igrač in najvišje varnostne standarde na svetu. Vendar pa po njegovem samo stroga pravila ne zadostujejo, temveč bi morale tudi države članice zagotoviti boljši nadzor trga.

Evropska industrija igrač po navedbah Evropske komisije pokriva več kot 25 odstotkov svetovnega trga igrač. Leta 2009 so v EU proizvedli za pet milijard evrov igrač (glede na cene proizvajalcev). V industriji igrač v uniji deluje okoli 2000 podjetij, ki zaposlujejo skoraj 100.000 ljudi. Unija je lani v tretje države izvozila za dobro milijardo evrov igrač, uvozila pa za skoraj sedem milijard evrov.