c S

Do 11. septembra čas za pripombe na osnutek zakona o vožnji z vozili v naravi

25.07.2011 07:46 Ljubljana, 22. julija (STA) - Ministrstvo za okolje je danes na spletni strani objavilo osnutek zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju, katerega osnovni cilj je urediti vožnjo z vsemi vozili na motorni pogon in kolesi v naravnem okolju. Pripombe na osnutek sprejemajo do 11. septembra. Lovska, ribiška in planinska zveza so osnutku že izrazile odločno podporo.

Z zakonom želijo zajeti in določiti pravila tudi za uporabo vozil, ki jih zakon o motornih vozilih ne ureja, a so pogosta v naravnem okolju (motorna vozila za rekreacijske namene). Namen zakona je, da se tudi v naravnem okolju vožnja omeji le na prometno infrastrukturo, vožnja izven cest pa v celoti prepove in ustrezno kaznuje.

Z zakonom želijo tovrstna vozila preusmeriti iz naravnega okolja v urejena območja za rekreacijo in šport (poligoni) oziroma urediti tako, da se jih lahko uporablja samo v območjih, določenih za te namene.

Zakon kot naravno okolje določa območja zunaj naselij, zunaj javnih cest in nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet, zunaj območij, ki so z občinskimi prostorskimi akti določena kot površine za rekreacijo in šport in ki vključujejo tudi rabo za namene vožnje z vozili na motorni pogon in s kolesi, zunaj objektov in omrežij gospodarske javne infrastrukture in zunaj območij rudarskih operacij.

V gozdnem prostoru je vožnja z vozili na motorni pogon dovoljena le na gozdnih cestah, ne pa tudi na ostalih gozdnih prometnicah. V gozdnem prostoru je, z izjemo omrežja javnih cest in nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet, tudi popolnoma prepovedano organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne vožnje, športne, tekmovalne in reklamne vožnje ter njim podobne oblike uporabe.

Zakon vsebuje tudi izjeme od prepovedi vožnje, ki so pogojene z opravljanjem dejavnosti, ki se izvajajo v tem okolju (gozdarjenje, kmetovanje, vzdrževalna dela na objektih, nadzor) ter za primer pomoči pri reševalnih akcijah.

Z namenom preventivnega učinkovanja zakona so v predlogu zakona predvidene visoke kazenske sankcije, med drugimi tudi možnost odvzema vozila. Za izvajanje zakona bo izjemno pomembno zagotavljanje nadzora nad vožnjami v naravnem okolju tako z vidika inšpekcijskih služb, policije in naravovarstvenega nadzora.

V lovski, ribiški in planinski zvezi menijo, da je zakon pomemben korak pri varovanju okolja. "Hrup, izpušni plini in vožnja z vozili v naravnem okolju, kamor sodijo občutljivi ekosistemi, povzročata nemir in vznemirjenje pri živalih in rastlinah, tudi prenekaterih redkih in ogroženih vrstah. Posebno zanje so nemir, hrup, nevarnost razlitja olj in goriv itd. izredno škodljivi in nevarni ter lahko tudi neposredno usodni," opozarjajo zveze.