c S

MNZ vztraja pri prekrškovnem dodatku za policiste

25.07.2011 07:39 Ljubljana, 22. julija (STA) - Notranje ministrstvo bo, kot trdijo, vztrajalo pri prekrškovnem dodatku za policiste. Ob tem poudarjajo, da že ves čas pojasnjujejo, da bo tudi policistom izplačan dodatek za stalnost v višini 0,33 odstotka, in da bo tako višji odstotek veljal samo v primeru spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pojasnjujejo, da bo tudi policistom izplačan dodatek za stalnost v višini 0,33 odstotka, tako kot je določeno v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju za vse ostale primerljive poklice, v zakonu o organizaciji in delu policije pa bo ta dodatek zapisan v višini 0,5 odstotka, tako kot je to določeno v področnih zakonih tudi za vse ostale primerljive poklice.

To pomeni, da bi tako kot za ostale primerljive poklice višji odstotek za policiste veljal samo v primeru spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. "Veseli nas, da je to končno jasno vsem," so zapisali za STA.

Vendar pa bo ministrstvo vztrajalo pri prekrškovnem dodatku za policiste, saj je bil ta dodatek policistom obljubljen že leta 2006, ko se je obravnava večine prekrškov od sodnikov za prekrške prenesla na policiste, s čemer je policija postala največji prekrškovni organ v državi. Obljube je pač treba držati in policiste za dodatno naloženo delo tudi ustrezno plačati, poudarjajo na ministrstvu za notranje zadeve.

Generalna sekretarka vlade, ki premieru Borutu Pahorju pomaga pri vodenju ministrstva za javno upravo, Helena Kamnar pa je v četrtek za Radio Slovenija dejala, da bo vlada še enkrat premislila glede prekrškovnega dodatka za policiste.

Kamnarjeva dodaja, da bi se, če bi bilo do dodatka upravičenih veliko uslužbencev, lahko zataknilo pri denarju. Tako bi se moralo vzpostaviti stanje, kakršno je bilo pred tem zakonom, "saj v tem trenutku tega dodatka preprosto ne more biti, ker ni denarja".

Kamnarjeva je že v ponedeljek tudi dejala, da se bo treba odločiti, ali bodo prekrškovni dodatek dobili vsi, ki poleg svojega dela opravljajo tudi te naloge. Kar pa zadeva druge dodatke, bo treba predvsem poskrbeti, da bodo ovrednoteni na enak način v vseh primerljivih poklicih, pravi Kamnarjeva. Pri tem je mislila predvsem na razhajanja v dodatku za stalnost.