c S

Italija izdala okoljevarstveno soglasje za morski terminal in plinovod

22.07.2011 14:27 Ljubljana, 22. julija (STA) - Italijanska komisija za presojo vplivov na okolje je podala pozitivno izjavo in s tem okoljevarstveno soglasje za morski (off-shore) plinski terminal in plinovod Trst-Gradež-Vilež. "Do sedaj na italijanski strani še ni elementov, da bi šli v tožbo," meni okoljski minister Roko Žarnić. Ministrstvo bo dokumentacijo preučilo.

O okoljevarstvenem soglasju je italijanska ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo obvestila ministra Roka Žarnića v tem tednu in zapisala, da je italijansko okoljsko ministrstvo upoštevalo vse okoljske vidike, posebno pozornost pa namenilo čezmejnim vplivom. Obenem je zapisala, da so pripombe, ki jih je podala Slovenija, koristno prispevale k ocenjevanju.

Ministrstvo bo po Žarnićevih besedah dokumentacijo, ki naj bi jo od Italije dobilo predvidoma konec poletja, skrbno preučilo po vsebini in s pravnega vidika.

Žarnić je danes v Ljubljani dejal, da Slovenija sicer ne izdaja soglasja o terminalih ali plinovodu, poda lahko mnenje, končno odločitev pa sprejme Italija. "Po konvenciji o čezmejnih vplivih na okolje (Espoo) je proces čezmejne presoje namenjen zmanjšanju vplivov in transparentnemu posvetovanju med pogodbenicami," je dejal in izpostavil, da se Slovenija obenem pripravlja na koriščenje vseh pravnih možnosti v zvezi s terminali.

"V pripravi je dokumentacija pravnih osnov za morebiten nastop na evropski ravni, da bi zaščitili svoje interese. Lahko bomo delovali edino znotraj pravnega reda, naredili bomo pa vse, da ne bomo ničesar spregledali," je še opozoril Žarnić in dodal, da nihče ne more predvideti, kaj se bo zgodilo.

Evropska komisija je januarja lani sicer izrazila jasno pričakovanje, da do zaključka priprave študije vplivov na okolje vseh treh načrtovanih objektov (terminala, morskega terminala in plinovoda) in njene predstavitve Italija ne bo sprejemala nobenih odločitev glede predvidene izgradnje plinskih terminalov.

Evropska komisija je Italiji jasno povedala, da brez poznavanja in upoštevanja kumulativnih vplivov na okolje vseh predvidenih energetskih (in drugih) projektov na okolje v Tržaškem zalivu ter brez poznavanja morebitnih kumulativnih čezmejnih vplivov na okolje odločitve o začetku investicij ne morejo in ne smejo biti sprejete.

To velja za vse energetske, prometne in druge načrtovane projekte na obeh straneh meje, tako v italijanskem kot v slovenskem morju ter obalnem območju.

Vlada je sicer junija lani zagotovila, da bo Slovenija v primeru, da bo pri načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu ugotovila okoljevarstvene vplive, ki niso skladni s pravili evropskih direktiv, vložila tožbo zoper Italijo.