c S

Sojenje zaradi elitne prostitucije na Hrvaškem preložili

22.07.2011 14:06 Zagreb, 22. julija (STA) - Na sodišču v Zagrebu naj bi se danes začelo sojenje organizatorjem elitne prostitucije na Hrvaškem, ki zadnje dni vznemirja hrvaško javnost. Na predlog obrambe pa se je sodnik danes odločil, da bodo začetek sojenja 61-letnemu športnemu fizioterapevtu Nebojši Perunoviću in 24-letni Sari Sikirić preložili na 1. september in da bo zaprto za javnost.

Sodnik je sprejel predlog odvetnika Perunovića, Draška Šoća, ki je preložitev zahteval, ker je imel premalo časa za pripravo obrambe, pa tudi zaradi slabega zdravstvenega stanja svoje stranke.

Sodnik je tudi sprejel predlog obrambe, da sojenje zaprejo za javnost, ker bi dejstva s sodišča lahko škodila ne le obtožencem, temveč tudi pričam, med katerimi naj bi bilo veliko oseb iz javnega življenja. Pikantne podrobnosti iz zasebnega življenja naj bi razgaljali tudi ministri in župani.

Šoć je napovedal, da bodo predlagali zaslišanje več deset prič, med drugim tudi znanih športnikov in ministrov. Tožilstvo je napovedalo 27 prič, hrvaški mediji pa ugibajo, da je med njimi verjetno tudi eden najbolj znanih hrvaških košarkarjev vseh časov Toni Kukoč.

Hrvaška policija je prejšnji teden prijela Perunovića, Sikirićevo ter še neko 23-letnico, ki ji bodo sodili ločeno, tudi zaradi zvodništva.

Perunović je lastnik salona za masažo Pancho Sport klub v Zagrebu, v preteklosti pa je bil med drugim fizioterapevt nekdanje jugoslovanske košarkarske reprezentance, potem pa tudi hrvaške košarkarske oziroma odbojkarske reprezentance. Leta 2002 naj bi skrbel tudi za znano rusko teniško igralko Ano Kurnikovo, ko je igrala na turnirju v Bolu na otoku Braču, poudarjajo hrvaški mediji.

Perunović je policistom zanikal, da bi posredoval med dekleti in moškimi za denar, ni pa zanikal, da so se nekateri med njimi spoznali ravno prek njega.

Za Perunovića so že nekaj časa domnevali, da je eden izmed organizatorjev prostitucije. Policija ga sumi, da je od marca lani do prijetja organiziral prostitucijo v Zagrebu in drugih hrvaških mestih, ter zaslužil najmanj 13.500 evrov.

Za več deklet, med katerimi so bile tudi mlajše ženske iz sveta mode in zabave, je dogovoril srečanja s klienti v svojemu salonu, hotelih, na jahtah ali drugih krajih. Moški naj bi za seks plačali najmanj 500 evrov, zvodnik pa je zase od deklet zahteval polovico ali tretjino zneska.

Tudi prijeti mlajši ženski bremenijo, da sta organizirali srečanja deklet in moških, ki so bili pripravljeni plačati za seks. Tudi onidve sta dobili denar od deklet, ki naj bi spolne usluge prodajala za ceno med 500 in 3500 evri. Pri 23-letnici so policisti našli tudi kokain.

Med dekleti, ki so bile vključene v prostitucijo, hrvaški mediji omenjajo Slovenko Simono Šajn, ki je bila kot najstnica leta 2002 priča v postopku proti zvodniku na sodišču v Krškem. Hrvaški mediji so poročali, da je bila tudi sama vključena v prostitucijo kot dijakinja.

V primeru elitne prostitucije na Hrvaškem pa je ta teden povedala, da ni ponujala seksualnih storitev za denar, temveč se je zgolj družila s poslovneži, da bi se morda lahko bogato poročila.

Hrvaški mediji so še poročali, da je bila med dekleti, ki so jih pošiljali v družbo bogatim klientom, tudi 19-letna hčerka hrvaškega pevca Daniela Popovića, najbolj znanega po evrovizijski uspešnici Džuli.

Razkrita veriga elitne prostitucije je bila namenjena premožnim klientom, med katerimi so po poročanju hrvaških medijev, tudi znani hrvaški zdravniki, direktorji in politiki ter tuji državljani, večinoma bogati turisti. Sicer pa so hrvaški policisti tudi v prejšnjih letih razkrili podobne verige elitne prostitucije, ki posebej cveti v času poletne turistične sezone.