c S

Hadžić na poti v Haag

22.07.2011 14:29 Beograd, 22. julija (STA) - Vojni vodja Srbov na Hrvaškem Goran Hadžić je na poti v Haag, kjer ga bodo izročili Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je sporočila srbska pravosodna ministrica Snežana Malović v Beogradu, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Do njegove izročitve bo prišlo po tem, ko je Malovićeva dopoldne podpisala nalog o izročitvi na podlagi Hadžićeve pisne odpovedi pritožbi na izročitev Haagu.

Hadžić, ki so ga v sredo prijeli na območju Fruške gore v Srbiji, se je po objavi haaške obtožnice leta 2004 skrival sedem let. Potem ko so 26. maja v Srbiji prijeli nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, je bil zadnji haaški obtoženec na begu.

Z njegovim prihodom bo sodišče 18 let po ustanovitvi uradno sprejelo vseh 161 obtožencev, ki so obtoženi za zločine med vojno na območju nekdanje Jugoslavije v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja.

Pred odhodom v Haag se je 52-letni Hadžić v četrtek in danes srečal s svojo družino, ki ga je obiskala v priporu na posebnem sodišču v Beogradu. Pred poletom v Haag je danes v Novem Sadu obiskal še bolno mamo v hiši, kjer je živel do leta 2004. Obiskal naj bi tudi grob pokojnega očeta blizu mesta.

Hadžić, nekdanji predsednik samooklicane Republike srbska Krajina, je obtožen zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov zaradi umora več sto civilistov in deportacij več deset tisoč Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev iz vzhodne Slavonije med vojno na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995. Obtožen je tudi zaradi uboja več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Po prihodu v Haag bo haaško sodišče določilo, kdaj bo prvič stopil pred sodnike, ki jim bo predsedoval južnokorejski sodnik O-Gon Kwon. Na prvem nastopu, do katerega naj bi prišlo prihodnji teden, se bo lahko izrekel o krivdi. Do začetka sojenja pa bi lahko minilo še kako leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.