c S

Pentagon naj bi danes odpravil diskriminacijo homoseksualcev

22.07.2011 08:24 Washington, 22. julija (STA) - Ameriško obrambno ministrstvo naj bi danes uradno objavilo, da odpravlja politiko "ne sprašuj, ne govori", po kateri je bilo homoseksualcem dovoljeno služenje v ameriški vojski, dokler se o njihovi spolni usmerjenosti ni vedelo, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela od neimenovanega ameriškega visokega predstavnika.

Kongres je 18. decembra lani sprejel zakon, ki ukinja to politiko, ki je veljala od leta 1993. Takrat je Pentagon prosil za nekaj časa, da bi vojsko pripravili na prihod odprto homoseksualnih vojakov.

Kongres je zakon sprejel, potem ko je študija Pentagona pokazala, da 70 odstotkov od 115.000 vojakov in 44.000 njihovih žena podpira odprto služenje gejev v vojski. Zakonu sicer nasprotujejo nekateri republikanski člani kongresa in nekateri visoki časniki, ki se bojijo, da bi sprememba lahko vplivala na učinkovitost vojske na bojiščih.

Današnja objava bo pomenila, da so ameriški predsednik Barack Obama, obrambni minister Leon Panetta in načelnik štaba združenih poveljstev vojske, admiral Mike Mullen uradno potrdili, da je vojska pripravljena na ta korak.

Po potrditvi Pentagona bo prepoved služenja odprto homoseksualnim vojakom nehala veljati po 60 dneh.

Odkar je bila leta 1993 sprejeta politika "ne sprašuj, ne govori", so iz ameriške vojske izključili okoli 17.000 vojakov, še poroča AFP.