c S

Deset domnevnih Mladićevih pomočnikov znova pred sodišče

22.07.2011 08:20 Beograd, 21. julija (STA) - Srbsko prizivno sodišče je danes razveljavilo oprostitev desetih oseb, ki jih sumijo pomoči nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov in haaškemu obtožencu Ratku Mladiću pri begu pred roko pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obtoženci, ki jih je decembra lani oprostilo prvostopenjsko sodišče, bodo tako morali znova pred sodišče.

Na oprostilno sodbo, ki jo je 10. decembra zaradi nezadostnih dokazov o krivdi obtoženih izreklo beograjsko sodišče, se je pritožilo tožilstvo, prizivno sodišče pa je tej pritožbi sedaj ugodilo. Ugotovilo je, da je bila oprostilna sodba rezultat kršitev pravil sodnega postopka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deset obtožencev se bo tako moralo pred sodiščem znova zagovarjati zaradi pomoči Mladiću pri begu pred oblastmi med leti 2002 in 2006. Pomagali naj bi mu, četudi so vedeli, da je obtožen vojnih zločinov.

Mladića, ki trenutno čaka na sojenje v Haagu, so aretirali 26. maja po 16 letih bega. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije mu bo sodilo zaradi zaradi več vojnih zločinov, vključno z genocidom nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995.