c S

Gantar zgrožen zaradi nalepk z napisom "Cigani raus"

22.07.2011 08:19 Ljubljana, 21. julija (STA) - Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je "zgrožen in zaskrbljen" nad plakati oziroma nalepkami z napisom "Cigani raus", ki so se pred nekaj dnevi pojavili v nekaterih ulicah Lendave. Kot navaja, gre za zavržno dejanje, ki nedvomno predstavlja resen primer neposredne sovražnosti do romske skupnosti, živeče v Sloveniji.

Pred nekaj dnevi se je v Lendavi na nekaterih ulicah pojavilo več plakatov oziroma nalepk z napisom "Cigani raus" z dodanim neonacističnim križem.

"Zgrožen in zaskrbljen sem nad takšnim zavržnim dejanjem, ki nedvomno predstavlja resen primer neposredne sovražnosti do romske skupnosti, živeče v Sloveniji, ki želi biti strpna, demokratična in sodobna multikulturna družba," je zapisal Gantar v sporočilu za javnost.

Dodal je, da so "takšna dejanja vredna nedvoumne obsodbe vseh, ki si iskreno prizadevamo za dosledno spoštovanje človekovih pravic in za trdno, večkulturno sožitje ter so sramoten izkaz človeške ozkosrčnosti in omejenosti".

Gantar pričakuje, da bodo pristojni organi v čim krajšem času našli in kaznovali storilce, romski skupnosti in vsem, ki se borijo za enakovredno vključenost pripadnikov romske skupnosti v družbo, pa je izrazil osebno podporo in solidarnost.