c S

Pravosodno ministrstvo pozorno na razloge za odhod Zobec Hrastarjeve

22.07.2011 08:25 Ljubljana, 21. julija (STA) - Na ministrstvu za pravosodje so postali pozorni na izjavo državne tožilke Branke Zobec Hrastar, v kateri je kot vodilo k njenemu odstopu navedla prepričanje, da država ne more zaščititi lastnih funkcionarjev. Kot poudarjajo na ministrstvu, zakon o državnem tožilstvu vključuje tudi določbe, katerih namen je prav zaščita pred tovrstnim šikaniranjem.

Na ministrstvu za pravosodje vloge Branke Zobec Hrastar za razrešitev s funkcije višje državne tožilke še niso prejeli, za njeno namero so izvedeli iz medijev, so pojasnili za STA.

Postali pa so pozorni na izjavo Zobec Hrastarjeve, da naj bi jo k taki odločitvi vodilo prepričanje, da država ne more zaščititi lastnih funkcionarjev.

Ministrstvo za pravosodje sicer ne more komentirati posameznih kazenskih ovadb, vloženih zoper posamezne tožilce v zvezi z opravljanjem njihove funkcije, so zapisali v odzivu na izjavo Zobec Hrastarjeve. Je pa po njihovih navedbah v pravkar sprejetem zakonu o državnem tožilstvu prav z namenom zaščite pred tovrstnim šikaniranjem vključena določba o začasni oprostitvi taks in stroškov za tožilca v sodnih postopkih, ki jih zoper njega sprožijo tisti, ki jih preganja v funkciji državnega tožilca.

Zoper Zobec Hrastarjevo je sicer prvak SDS in nekdanji premier Janez Janša junija letos vložil kazensko ovadbo, v kateri ji očita zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria.

Po mnenju ministrstva je ocena o potrebnosti ukrepanja v takih primerih, kolikor gre za pravosodnega funkcionarja, zlasti v pristojnosti sodnega sveta, državnotožilskega sveta, predsednika Vrhovnega sodišča RS, generalnega državnega tožilca ter sodnega in sodniškega društva.

Višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je minuli teden potrdila, da po sodnih počitnicah zapušča tožilske vrste. Za spletni portal Siol je pojasnila, da ne namerava več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.