c S

Zvon Dva Holding poziva upnike k vpisu in vplačilu delnic

21.07.2011 14:21 Maribor, 21. julija (STA) - Družba Zvon Dva Holding, ki je od konca marca v postopku prisilne poravnave, po potrditvi na skupščini zdaj poziva upnike k vpisu in vplačilu novih delnic. Okrožno sodišče v Mariboru, ki vodi postopek, je medtem dovolilo spremembo načrta finančnega prestrukturiranja, ki je v spremenjeni obliki danes objavljen na spletnih straneh Ajpesa.

Upniki morajo izpolnjene in podpisane izjave o vpisu in vplačilu novih delnic predložiti v enem mesecu, obrazec izjave pa je danes skupaj s pozivom objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Uprava družbe Zvon Dva Holding, ki jo vodi Ljubo Peče, je namreč upnikom ponudila pretvorbo terjatev v lastniške deleže. Na skupščini družbe 15. julija so prisotni delničarji podprli predlog povišanja osnovnega kapitala družbe. Ta upnikom omogoča vplačilo oziroma konverzijo terjatev po vrednosti 4,17 evra za delnico. Za uspešno prestrukturiranje družbe bi morali po mnenju uprave upniki konvertirati 13,636 milijona evrov terjatev.

Možnost konverzije navadnih terjatev v kapital je zajeta tudi v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja, ki predvideva tudi hitrejšo dinamiko poplačila upnikov. Kot v povzetku sprememb navaja sodišče, je odstotek poplačila navadnim upnikom v spremenjenem načrtu višji in znaša 81,79 odstotka v letih 2013-2014, medtem ko je bilo v prvotnem načrtu predvideno poplačilo do leta 2014 v višini 66,8 odstotka.

Med drugim nov načrt predvideva tudi spremenjen denarni tok, saj je predvidenih manj prodaj naložb.

Prisilni poravnavi družbe Zvon Dva Holding nasprotuje Nova ljubljanska banka (NLB), ki je kot upnik 10. junija na sodišče vložila ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave. Meni, da ni pogojev za prisilno poravnavo, saj je stopnja uspešnosti finančnega prestrukturiranja nižja od 50 odstotkov, zato predlaga uvedbo stečaja.

Sodišče naroka za obravnavo ugovora še ni razpisalo, ampak ga bo ob znanem spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja po prejemu morebitne izjave NLB. Slednja ima sicer do mariborske finančne družbe terjatev v višini 68,8 milijona evrov.

Medtem je prišlo tudi do spremembe v upniškem odboru družbe Zvon Dva Holding. Po odstopu družbe Mostovna v stečaju iz upniškega odbora je sodišče vanj imenovalo Hypo Alpe Adria Bank.

Upraviteljica prisilne poravnave družbe Zvon Dva Holding Vida Gaberc je sodišču predlagala popravek osnovnega seznama preizkušenih terjatev, ki je danes objavljen na Ajpesu. Glede na popravljene podatke je bilo v postopku prisilne poravnave družbe prijavljenih za 304,48 milijona evrov terjatev, od tega je priznanih za 262,2 milijona evrov, prerekanih pa za 42,2 milijona evrov terjatev.

Spremembe so nastale pri terjatvah NLB, Gorenjske banke in Unicredit banke Slovenije. Med drugim je NLB umaknila terjatev v višini dobrega pol milijona evrov.