c S

Hrvaška vlada zahteva izročitev Hadžića Hrvaški

21.07.2011 14:19 Zagreb, 21. julija (STA) - Hrvaška vlada je na današnji seji pozvala državno tožilstvo in pravosodno ministrstvo, naj storita vse potrebno za kazenski pregon haaškega obtoženca Gorana Hadžića, ki so ga v sredo aretirali v Srbiji, in za izvedbo zapornih kazni za Hadžića na osnovi dveh pravnomočnih obsodb.

Hrvaška vlada pod vodstvom Jadranke Kosor je ob tem spomnila, da so Hadžića, ki je tudi hrvaški državljan, na Hrvaškem v odsotnosti obsodili na zaporne kazni zaradi vojnih zločinov.

Kosorjeva je sicer po sredini seji ožjega vladnega kabineta napovedala, da bo Hrvaška zahtevala izročitev Hadžiča, danes pa je vlada sprejela sklep, v katerem omenja, da sta sodišči v Osijeku in Šibeniku pravnomočno obsodili Hadžića na dolgoletne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov, medtem ko so v Vukovarju vložili obtožnico proti njemu tudi zaradi vojnih zločinov.

Pristojne hrvaške institucije je zato vlada danes pozvala, naj v sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, sprožijo ukrepe, da bi Hadžića izročili Hrvaški na podlagi omenjenih razsodb in obtožnice. Prav tako jih je pozvala, naj izrazijo pripravljenost, da prevzamejo kazenski pregon za vse vojne zločine in druga huda kazniva dejanja, za katera je obtožen Hadžić.

Hrvaško državno tožilstvo je na svoji spletni strani danes objavilo, da so o svoji pripravljenosti na postopek proti Hadžiću obvestili haaško tožilstvo že leta 2008. Takrat so tudi izrazili pričakovanje, da bodo voditelja Srbov na Hrvaškem izročili Hrvaški.

"Hadžić je bil eden izmed od najbolj zvestih izvajalcev velikosrbske politike Slobodana Miloševića, o čemer najbolj lahko pričajo ljudje na vzhodu Hrvaške," je poudarila Kosorjeva na današnji seji. Hadžić je bil na seznamu 150 Srbov, ki jih je Hrvaška izvzela iz zakona o pomilostitvi leta 1997.

Hadžića so aretirali v sredo na območju Fruške gore v Srbiji, potem ko se je sedam let skrival pred haaškim sodiščem, ki je leta 2004 objavilo obtožnico, ki vsebuje 14 točk.

Med drugim ga bremeni zločinov proti človeštvu ter sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja. Poleg tega so ga obtožili sodelovanja pri umoru več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Njegov beograjski odvetnik Toma Fila je danes napovedal, da ga bodo verjetno v petek izročili haaškem sodišču.