c S

Hadžića bodo haaškemu sodišču izročili v petek

21.07.2011 11:55 Beograd/Washington/Moskva, 21. julija (STA) - Zadnjega haaškega begunca Gorana Hadžića, ki so ga v sredo aretirali v Srbiji, so danes na posebnem sodišču v Beogradu obiskali sestra, hčerka, sin in odvetnik Toma Fila. Ta je po obisku napovedal, da bodo Hadžića Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu izročili v petek, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

"Izpolnjeni so pogoji za Hadžićevo predajo haaškemu sodišču, a se bo to zgodilo v petek popoldan, po obisku družine, saj se niso videli sedem let," je še dejal Fila. Dodal je, da so ga danes obiskali sestra Goranka, hčerka in sin, v petek pa naj bi ga obiskali še njegov izvenzakonski otrok in ostali člani ožje družine.

Hadžić se po odvetnikovih besedah doslej še ni izrekel glede obtožnice, se pa je z njim pogovarjal o zagovornikih pred haaškim sodiščem. Fila je še pojasnil, da Hadžić ob aretaciji ni bil oborožen, da se aretaciji ni upiral, da ni imel ponarejene osebne izkaznice, je pa imel lažno identiteto. "Imel je osebno izkaznico, ki jo je dobil kot srbski državljan, ko je prišel v Srbijo," je še pojasnil.

So pa zdravniki posebnega sodišča v Beogradu po odvetnikovih besedah doslej ugotovili, da je Hadžić dobrega zdravja in da točno ve, česa je obtožen in katere dokaze bodo uporabili. Hadžić se je tudi pisno odpovedal pravici do pritožbe, je še povedal odvetnik.

Fila je tudi zanikal, da bi Hadžić v preteklosti delal za hrvaško obveščevalno službo, prav tako ni želel govoriti o okoliščinah Hadžićeve aretacije, ker naj bi to bilo vprašanje za srbsko obveščevalno službo. Dodal pa je, da "ni bilo nobenega Modiglianija". Po poročanju medijev naj bi Hadžića aretirali, ko je poskušal prodati Modiglianijevo sliko, s čimer naj bi si priskrbel sredstva za nadaljnje skrivanje.

Beograjski mediji danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sicer poročajo, da naj bi se Hadžić več let skrival v Rusiji in Belorusiji, kar pa je v sredo zvečer zanikal predsednik srbskega narodnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić. Kot je dejal, navedb, da naj bi Hadžića videli v Rusiji, Belorusiji in na poti v Romunijo, doslej niso mogli potrditi.

Ljajić je v sredo zvečer za televiziji RTS in B92 sicer ocenil, da je najpomembneje, da je Hadžić aretiran, da pa delo še ni končano, dokler ne bodo ugotovili, kdo so bili njegovi pomagači.

Hadžićeva aretacija je v svetu naletela na pozitiven odmev. Med ostalimi so se odzvali tudi v Washingtonu, kjer je Bela hiša sporočila, da pozdravlja Hadžićevo aretacijo, ki bo za žrtve zločinov, storjenih na Hrvaškem, pomenila zaključek poglavja.

"Čestitamo predsedniku Borisu Tadiću in srbski vladi, da sta zagotovila, da bo zadnji haaški ubežnik predan roki pravice," je v sporočilu za javnost med drugim zapisala Bela hiša.

Odzvali so se tudi v Rusiji, kjer so danes sporočili, da pričakujejo objektivno sojenje Hadžiću. "Upamo, da bo sodni postopek proti Hadžiću objektiven in nepristranski in da ga ne bodo izkoristili za umetno podaljševanje delovanja haaškega sodišča," je v sporočilu za javnost med drugim zapisalo rusko zunanje ministrstvo.