c S

Avstrijski zakon o narodnih skupnostih še pred zvezni svet

21.07.2011 07:47 Dunaj/Ljubljana, 21. julija (STA) - Potem ko je spodnji dom avstrijskega parlamenta že potrdil ustavni zakon o narodnih skupnostih, bo danes to storil še zvezni svet. Prve nove dvojezične napise naj bi na avstrijskem Koroškem postavili 16. avgusta, in sicer v Železni Kapli ter Žitari vasi. Ta dan bodo v celovškem deželnem zboru pripravili tudi posebno slovesnost.

Ustavni zakon uzakonja celovški dogovor med avstrijsko zvezno vlado, tremi krovnimi organizacijami koroških Slovencev in deželno vlado avstrijske Koroške o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem in drugih ukrepih za zaščito koroških Slovencev.

Poleg postavitve 164 dvojezičnih napisov na Koroškem zakon prinaša še poimensko navedbo krajev z dvojezičnimi krajevnimi napisi tudi za avstrijsko Gradiščansko. Ureja tudi rabo slovenskega, hrvaškega in madžarskega jezika pred avstrijskimi organi.

Tako kot 6. julija, ko so avstrijski poslanci z zahtevano dvotretjinsko večino sprejeli omenjeni zakon, bo sprejetje zakona v zveznem svetu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA med drugim spremljal deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler, ki bo tudi nagovoril svetnike. Po odločitvi v zveznem svetu mora zakon, preden bo začel veljati, podpisati še avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Če bo vse teklo po načrtih, naj bi na avstrijskem Koroškem vseh 164 dvojezičnih krajevnih napisov, ki jih predvideva novi zakon, stalo do jeseni.