c S

Vrh evroskupine o pomoči Grčiji za preprečitev širjenja krize

21.07.2011 07:46 Bruselj, 21. julija (STA) - V Bruslju se bodo danes sestali voditelji 17 držav v območju evra, med njimi slovenski premier Borut Pahor. Namen izrednega vrha je doseči dogovor o drugem svežnju pomoči Grčiji in preprečiti širjenje dolžniške krize v območju evra.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je vrh sklical zaradi stopnjevanja zaskrbljenosti, da se bo dolžniška kriza, ki se je začela v Grčiji ter nato zajela Irsko in Portugalsko, razširila na veliki evropski gospodarstvi Italijo in Španijo.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je bila do vrha zadržana, je v torek opozorila, da ta ne bo prinesel čudežev, nato pa je bila v sredo, potem ko je po telefonu govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, nekoliko bolj optimistična.

V Berlinu so ob sredinem srečanju Merklove in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki vselej velja za dober signal tega, kaj se lahko pričakuje od vrha, sporočili, da Nemčija in Francija verjameta, da je dogovor o reševanju Grčije mogoče doseči že danes.

Sarkozy je sicer Nemčijo v povezavi z reševanjem Grčije obtožil "kriminalne sebičnosti", je poročal francoski tednik Le Canard Enchaine. "Grki delajo vse, kar je v njihovi moči. Mi tudi. Edini, ki ne kažejo nobene solidarnosti, so Nemci. Nemška sebičnost je kriminalna," je menil.

Na današnjem vrhu bi lahko bil dosežen dogovor o vsoti drugega svežnja pomoči Grčiji, ki naj bi znašala do 120 milijard evrov, o vlogi zasebnih upnikov - omenja se uvedba posebnega davka na banke v območju evra, ter o krepitvi obsega in prožnosti začasnega kriznega mehanizma.