c S

Irski poslanci in premier najostreje doslej kritizirali Vatikan

21.07.2011 07:46 Dublin, 20. julija (STA) - Potem ko je nedavno objavljeno poročilo razkrilo, da je Vatikan irske škofe skrivoma odvračal od prijave pedofilskih duhovnikov policiji, je irski parlament danes razpravljal o razkritjih tega t.i. Cloynovega poročila. Poslanci, še posebej pa irski premier Enda Kenny, so ravnanje Vatikana ob tem obsodili ostreje kot kadarkoli doslej.

Irski parlament je tudi sprejel predlog, ki so ga podprle vse stranke in ki Vatikan obtožuje, da je namerno oviral odločitev irskih škofov iz leta 1996, da je treba vse domnevne pedofile med duhovniki prijaviti policiji. S tem pa je Vatikan prispeval k neupoštevanju irskih zakonov in smernic, namenjenih zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami.

Danes sprejeti predlog predstavlja prvo tovrstno obtožbo Vatikana na pretežno katoliškem Irskem. V že kar 17 let trajajočem škandalu zaradi pedofilskih duhovnikov na Irskem namreč dail ni še nikoli doslej na ta način napadel neposredno Vatikana, ampak je kvečjemu kritiziral lokalne cerkvene voditelje, ob tem piše ameriška tiskovna agencija AP.

Premier Enda Kenny je v današnji razpravi priznal, da mu je kot katoliku težko biti tako kritičen do cerkvenih oblasti, a razkritja Cloynovega poročila so hujša od katerihkoli doslej. Prvič se je namreč izkazalo, da je skušal Vatikan onemogočiti neko preiskavo v suvereni, demokratični državi, in to še pred tremi in ne na primer pred 30 leti.

"To ni Rim. To je Republika Irska 2011, republika zakonov," je v doslej najostrejši obsodbi Svetega sedeža s strani kakega predsednika irske vlade poudaril Kenny. Vatikan je ob tem obtožil, da vse do današnjega dne goji kulturo slabega ravnanja, elitizma in narcisizma.

Najvišji cerkveni dostojanstveniki so po njegovih besedah znova in znova skušali braniti svoje institucije na račun otrok, pri čemer so rutinsko zmanjševali pomen posilstev in mučenj, samo da bi ohranili primat svoje institucije, svojo moč in svoj ugled.

Dvoletna preiskava, ki jo je naročila vlada in se je nanašala na dogajanje v škofiji Cloyne na jugu Irske, je pokazala, da je Vatikan od leta 1996 pa vse do leta 2009 vzpodbujal tamkajšnje škofe, naj ne spoštujejo novih pravil o zaščiti otrok, ki jih je leta 1996 sprejela irska Cerkev.

V zaupnem pismu leta 1997 je Sveti sedež škofe med drugim opozoril, da bo njihova politika, po kateri naj bi vse domnevne pedofile med duhovniki prijavili policiji, spodkopala cerkveno kanonsko pravo, ki zapisuje obravnavo tovrstnih primerov znotraj Cerkve. Vsi, ki bi ravnali drugače, bi se zato znašli v "zelo neprijetnem" položaju, saj bi njihove odločitve v Rimu izničili.

Vse odkar je prvi pedofilski škandal med duhovniki na Irskem že leta 1994 privedel do padca irske vlade, je Vatikan sicer vedno vztrajal, da gre za lokalni, irski problem. Vatikan ga je obžaloval, a trdil, da v njem ni imel nobene vloge. Papež Benedikt XVI. je enako ponovil še v lanskem pastoralnem pismu irskim vernikom.