c S

Hammarberg opozarja na posledice prepovedi burk

21.07.2011 07:44 Strasbourg, 20. julija (STA) - Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg je danes opozoril, da bi lahko prepoved nošenja burk in nikabov v javnosti imela za posledico izključitev muslimanskih žensk iz družbe. Kot je pojasnil, bi bila lahko prepoved burk v nasprotju z evropskimi standardi na področju človekovih pravic in bi vodila v stigmatizacijo žensk.

"Prepoved vstopa ženskam v burkah ali nikabih v javne ustanove, kot so bolnišnice ali vladni uradi, lahko pripelje zgolj do tega, da se bodo ženske tem krajem izogibale," je v sporočilu, objavljenem na internetu, zapisal Hammarberg. "To ni osvoboditev žensk," je dodal.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice je opozorilo objavil nekaj dni pred tem, ko bo v Belgiji v soboto v veljavo stopil zakon o prepovedi burk v javnosti. Belgija bo za Francijo druga evropska država, ki bo prepovedala nošenje burke v javnosti.

Hammarberg je ob tem omenil rezultate nedavnega poročila Open Society Foundation. Ta kaže, da je od začetka razprave o burkah v Franciji 30 od 32 vprašanih žensk odgovorilo, da so bile žrtve besednih napadov, nekatere pa so bile celo žrtve fizičnih napadov. "Rezultat tega je le, da so omejile čas, ki ga preživijo zunaj doma," je poudaril Hammarberg.