c S

Sindikati podpirajo ukinitev dopolnilnega zavarovanja, delodajalci skeptični

21.07.2011 07:44 Ljubljana, 20. julija (STA) - Sindikati podpirajo ukinitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo splošne participacije, kot je to predvideno v dokumentu nadgradnje zdravstvenega sistema, ki ga je danes potrdila vlada. Medtem pa se delodajalci bojijo, da bo participacija pomenila večjo obremenitev plač in tako vplivala na konkurenčnost gospodarstva.

Kot je dejal izvršni sekretar za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Ladislav Rožič, so sindikati za ukinitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo splošne participacije, katere višina bo vezana na dohodek posameznika.

Socialna kapica bo po predlogu ministrstva za zdravje predvidena le za samozaposlene. Sindikati socialni kapici nasprotujejo, saj bi bili tako najbolj bogati zopet na nivoju srednjega razreda, je pojasnil Rožič.

Rožič tudi poudarja, da bi najprej morali narediti racionalizacijo zdravstvenega sistema, preden bi posegli v zdravstveno košarico pravic. Pri tem vidi rezerve v združevanju zdravstvenih domov, s čimer bi lahko po vzoru gorenjskih zdravstvenih domov več zavodov imelo skupno upravo. Tako bi se racionaliziralo njihovo poslovanje.

Poleg tega Rožič opozarja na dobičke zdravstvenih domov, lekarn in zavoda za transfuzijo. Ta denar bi moral iti po njegovem prepričanju v celoti nazaj v zdravstvo. Kot poudarja, bi bilo treba najprej urediti te zadeve, nato pa bi se lahko začeli pogovarjali o posegu v košarico pravic.

Da so potrebni sistemski ukrepi, meni tudi Jože Smole iz združenja delodajalcev. Opozarja, da predvideni ukrepi ne govorijo o tem, kako zdravstvo racionalizirati, da bi pravice ostale na zdajšnjem nivoju oziroma bi se izboljšale, pač pa o stroškovni optimizaciji procesov z namenom vzdržnosti blagajne.

Po njegovem mnenju bi namreč uvedba participacije pomenila večje stroške za delodajalce ter posledično obremenitev gospodarstva v trenutku, ko se "še niti slučajno ni pobralo iz krize".