c S

Kosovo uvedlo embargo na uvoz blaga iz Srbije

21.07.2011 07:43 Priština, 20. julija (STA) - Kosovska vlada je danes odločila, da bo na podlagi recipročnosti uvedla embargo na uvoz blaga iz Srbije. Kot je sporočila vlada v Prištini, se je za ta ukrep odločila, ker Srbija ne priznava carinskega pečata Kosova, zaradi česar ta ne more izvažati v Srbijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vlada v Prištini je poudarila, da gre za povračilni ukrep, saj Srbija blokira izvoz s Kosova, je pa tudi posledica tega, da z Beogradom niso uspeli doseči sporazuma o priznanju carinskih pečatov Kosova in o prosti trgovini.

Ker tudi Sarajevo ne priznava kosovskega carinskega pečata, je vlada v Prištini poleg tega odločila, da bo uvedla desetodstotno carino za blago, ki prihaja iz Bosne in Hercegovine.

Kot navaja Tanjug, po neuradnih podatkih vrednost blaga, ki ga Srbija izvaža na Kosovo, letno znaša okoli pol milijarde evrov.

Priština je odločitev sprejela dan po tem, ko so sporočili, da so za danes napovedan nov krog dialoga med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem EU, prestavili na jesen. Na pogovorih skušajo doseči tudi dogovor o kosovskih carinskih pečatih.