c S

Kodak ni kršil Applovih patentov

21.07.2011 07:42 Rochester, 20. julija (STA) - Ameriška komisija za mednarodno trgovino je v ponedeljek odločila, da ameriški proizvajalec fotografske opreme Eastman Kodak ni kršil patentov prav tako ameriškega računalniškega proizvajalca Apple s področja digitalne fotografije. S tem je odbil Applovo patentno tožbo zoper Kodak, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Pri komisiji sicer še vedno teče postopek v primeru Kodakove januarja lani vložene pritožbe zoper družbi Apple in Research In Motion (RIM), ker naj bi ti kršili Kodakove patente za tehnološke rešitve s področja digitalne fotografije. V Kodaku so prepričani, da bodo s tožbo uspeli. Družbo Apple sicer toži tudi na okrožnem sodišču v Rochestru.

Apple je nato tri mesece kasneje odgovoril s protitožbo, v kateri je navedel, da Kodak krši Applove patente s področja digitalne fotografije in videa. To pritožbo je komisija zdaj zavrnila.

Kodak, ki velja za pionirja na področju fotografije, v zadnjih letih posluje z izgubo, poleg tega mora letos odplačati 50 milijonov, v letu 2012 dodatnih 50 milijonov, leto kasneje pa še 300 milijonov dolarjev dolga. To po zagotovilih podjetja naj ne bi bila težava, saj so konec marca razpolagali z 1,3 milijarde dolarjev gotovine.

Podjetje namerava do leta 2014 izplavati iz rdečih številk, tudi s pomočjo prihodkov z naslova patentov. Kodak je namreč v svoji dolgoletni zgodovini zbral preko 1000 patentov s področja digitalne fotografije in tako rekoč skoraj vsi današnji digitalni fotoaparati slonijo na njihovi tehnologiji.

Pač pa je Apple pred kratkim doživel uspeh v patentnem sporu s tajvanskim proizvajalcem pametnih mobilnih telefonov HTC. Omenjena komisija naj bi namreč izdala predhodno ugotovitev, da je HTC kršil dva od 10 patentov s področja pametnih mobilnih telefonov, za katere Apple v marca lani vloženi pritožbi pravi, da jih tajvansko podjetje krši.

Če bo ugotovitev tudi dokončno potrjena, je HTC že napovedal pritožbo. Če bo komisija kljub temu odločila v prid Applu, bi to lahko privedlo do prepovedi pametnih mobilnikov HTC v ZDA.

HTC je nekaj mesecev po Applovi pritožbi odgovoril s tožbo zoper Apple, ker naj bi ta kršil njegove patente s področja programske opreme. Apple pa je nato v ponedeljek pri komisiji vložil pritožbo zoper HTC še za pet drugih patentov s področja pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Hkrati je vložil tožbo na okrožnem sodišču v Delawaru.