c S

V preiskavi proti Strauss-Kahnu zaslišali tudi Hollanda

21.07.2011 07:41 Pariz, 20. julija (STA) - Francoska policija je v preiskavi proti nekdanjemu vodji Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueu Strauss-Kahnu glede poskusa posilstva danes zaslišala nekdanjega vodjo francoskih socialistov Francoisa Hollanda. Najverjetnejši kandidat socialistov na predsedniških volitvah prihodnje leto je pred zaslišanjem medijem zatrdil, da "ni vpleten".

Mati francoske novinarke Tristane Banon, ki Strauss-Kahna obtožuje poskusa posilstva, Anne Mansouret, je na nedavnem zaslišanju dejala, da je bil Hollande seznanjem s poskusom posilstva novinarke leta 2003. Hollande je bil takrat prvi mož francoskih socialistov in naj bi bil eden od desetih ljudi, ki so vedeli za incident. Hollande zanika, da bi karkoli vedel o tem.

V izjavi ob prihodu na današnje zaslišanje je Hollande ponovil, da v zadevo ni vpleten, in dodal, da se bo zaslišanja udeležil, da bi končal "politične mahinacije". Že v petek je zatrdil, da ne bo dopustil manipuliranja z afero, ki nima zveze niti z mano niti s stranko, zaradi političnih ciljev. "Naj se to konča. Dovolj je," je še dejal v petek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Strauss-Kahn je dolgo veljal za glavnega favorita francoskih socialistov na predsedniških volitvah, a je iz boja za nominacijo izpadel zaradi obtožb o spolnem napadu na hotelsko sobarico v ZDA in poskusu posilstva Banonove.

Nekdanji generalni direktor IMF naj bi pred sodiščem v ZDA nastopil 1. avgusta. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa so se danes v New Yorku sešli odvetniki obeh žensk, ki ga obtožujeta spolnega napada. Pogovori so trajali tri ure, kaj so se udeleženci dogovorili, pa ni znano. Pravniki svarijo, da ne gre mešati obeh primerov. Bi pa lahko tožilstvo v New Yorku očitke Banonove v primeru sobarice uporabilo za spodbijanje verodostojnosti Strauss-Kahna, še navaja dpa.