c S

Na seznamu prepovednih drog odslej tudi mefedron

21.07.2011 07:38 Ljubljana, 20. julija (STA) - Vlada je na današnji seji sklenila, da drogo mefedron uvrsti na seznam prepovedanih drog. Mefedron, ki ima podobne učinke kot ekstazi ali kokain, je bil namreč doslej v Sloveniji zakonit.

Vlada je sprejela dopolnitve uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog na podlagi odločbe Sveta EU, po katerem morajo države članice EU regulirati psihoaktivno snov 4-metilmetkatinon (mefedron).

Mefedron je namreč sintetični katinon, njegovi fizični učinki pa so podobni učinkom, ki jih povzroča ekstazi (MDMA) ali kokain in se uporablja kot nadomestek omenjenih snovi. Mefedron lahko povzroča akutne zdravstvene težave in odvisnost ter se ne uporablja v zdravstvene namene. V EU so tudi že poročali o nekaj smrtnih primerih zaradi uporabe omenjene droge.

Zato je vlada mefedron uvrstila v 1. skupino prepovednih drog, torej skupino, v katero sodijo heroin, kokain in ekstazi.

Mefedron se najpogosteje prodaja kot prah, pa tudi v kapsulah ali tabletah na spletu, v specializiranih trgovinah in pri uličnih preprodajalcih.