c S

Školč imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo

21.07.2011 07:37 Ljubljana, 20. julija (STA) - Vlada je na današnji seji imenovala Jožefa Školča za državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo, in sicer s 25. julijem, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Kot minister je ta resor vodil v letih 1997-2000.

Školč se je rodil leta 1960 v Breginju. Diplomiral je iz mednarodne politologije na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo Univerze v Ljubljani. Leta 1988 je bil izvoljen za predsednika Republiške konference ZSMS, takratne mladinske organizacije, ki se je po prvih demokratičnih volitvah preoblikovala v politično stranko LDS.

ZSMS je pod njegovim vodstvom utirala pot večstrankarskemu sistemu, omogočala delovanje nevladnih organizacij in njihove pobude prenašala v politično življenje. Večina pobud civilne družbe je bila tako s pomočjo ZSMS tudi sprejeta in je pomembno zaznamovala demokratizacijo Slovenije.

Školč je LDS vodil do leta 1992, ko je položaj prepustil novemu predsedniku Janezu Drnovšku. Istega leta je bil prvič izvoljen v državni zbor, v katerem je funkcijo poslanca opravljal več mandatov, vse do leta 2008. V letih od 1994 do 1996 je bil predsednik državnega zbora.

Minister za kulturo je bil v letih od 1997 do 2000. V tem času je posebno skrb namenil ne samo delovanju javnih zavodov na področju kulture, temveč tudi nevladnim organizacijam oziroma t.i. alternativni kulturi, ki ji je v času njegovega mandata zagotovil boljše pogoje za delovanje.

V letu 2007 je prevzel vodenje poslanskega kluba LDS. Od leta 2008 je bil državni sekretar za področje nevladnih organizacij.