c S

Slovenija priznala prehodni svet libijskih upornikov

21.07.2011 07:36 Ljubljana, 20. julija (STA) - Vlada je na današnji seji priznala nacionalni prehodni svet libijskih upornikov kot legitimnega predstavnika Libije do vzpostavitve prehodne vlade. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, bo sklep o priznanju danes v Bengaziju, kjer ima svet sedež, libijskim sogovornikom prenesla državna sekretarka na MZZ Dragoljuba Benčina.

Zunanji minister Samuel Žbogar in premier Borut Pahor sta po seji vlade sporočila odločitev Slovenije, da prizna nacionalni svet upornikov kot legitimnega predstavnika libijskega naroda.

Kot sta poudarila, Slovenija od prehodnega sveta oziroma upornikov pričakuje, da se bodo izogibali povračilnim ukrepom, da bodo spoštovali človekove pravice ter se izogibali napadom na civilno prebivalstvo, še zlasti, kot je dejal Žbogar, glede na nekatere informacije, ki so se pojavljale v zadnjem času.

Kot je odločitev za priznanje v sporočilu za javnost utemeljil MZZ, Slovenija na podlagi dosedanjega dela nacionalnega prehodnega sveta ocenjuje, da se je izkazal za kredibilnega in legitimnega zastopnika demokratičnih teženj libijskega ljudstva, ter da ima tudi ustrezne kadrovske in organizacijske sposobnosti za pripravo političnega procesa v post-Gadafijevi Libiji.

Slovenija si želi nadaljnji razvoj političnega dialoga in krepitev bilateralnih stikov z nacionalnim svetom in meni, da bo s priznanjem njegove legitimnosti prispevala k stopnjevanju mednarodnega političnega pritiska na libijskega voditelja Moamerja Gadafija, da ta nemudoma odstopi ter omogoči začetek izgradnje nove in demokratične Libije.

Po oceni Slovenije bo priznanje legitimnosti nacionalnega sveta okrepilo tudi njegovo notranjepolitično pozicijo v Libiji. Z okrepljeno podporo bo lahko uspešneje vodil vključujoč politični proces do oblikovanja začasne koalicijske vlade, ki bo utrla pot ustavnim spremembam ter svobodnim in demokratičnim parlamentarnim in predsedniškim volitvam.

Priznanja povečujejo tudi možnosti za odmrznitev sredstev libijske vlade na računih v tujini ter s tem krepijo finančno pozicijo nacionalnega sveta in omogočajo nadaljevanje upora proti Gadafijevemu režimu, so kot razloge za odločitev o priznanju sveta še navedli na MZZ.

Minister Žbogar je po seji vlade spomnil, da se v Libiji danes mudi državna sekretarka Benčina, ki je tja odpeljala humanitarno pomoč, zlasti zdravila. Spremlja jo tudi zdravnica, ki bo ocenila, če bi lahko prevzeli ranjence. Benčina bo po navedbah MZZ v Bengaziju splošni bolnišnici predala slovensko humanitarno pomoč v zdravilih in sanitetnem materialu v višini 26.000 evrov.

Po besedah Žbogarja libijski uporniki sedaj najbolj potrebujejo ravno zdravila in rehabilitacijo ranjencev. Priznanje oziroma podpora libijskim upornikom s strani Slovenije je zato po njegovi oceni prišla v pravem času.

Žbogar je sicer ta korak Slovenije napovedal že v ponedeljek v Bruslju, kjer se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU. Ministri so na zasedanju sprejeli sklepe o Libiji, v katerih so nacionalni prehodni svet priznali kot legitimnega predstavnika libijskega naroda.