c S

Bruselj s predlogi za povečanje vzdržljivosti bančnega sektorja

21.07.2011 07:35 Bruselj, 20. julija (STA) - Evropska komisija je danes predstavila predloge za spremembo ravnanja 8000 bank, ki poslujejo v Evropi. Cilj predlogov je povečati vzdržljivost bančnega sektorja v EU in zagotoviti, da bodo banke še naprej financirale gospodarske dejavnosti in rast. Komisija bo od bank med drugim zahtevala, da imajo več kapitala in da je ta kakovostnejši.

Kot so danes pojasnili v Bruslju, so banke v središču krize, s katero se svetovno gospodarstvo sooča od leta 2008. "Kriza nas je marsikaj naučila, zato ne smemo ponavljati napak iz preteklosti. V ta namen je Evropska komisija danes predstavila predloge za spremembo ravnanja 8000 bank, ki poslujejo v Evropi," so zapisali.

Predlogi komisije vsebujejo tri konkretne cilje. Komisija bo od bank zahtevala, da imajo več kapitala in da je ta kakovostnejši. Komisija s predlogom v Evropo prenaša mednarodne standarde o bančnem kapitalu, dogovorjene na ravni skupine G20 (novi bančni standardi Basel III). "Evropa bo imela na tem področju vodilno mesto, saj se bodo pravila uporabljala za več kot 8000 bank, kar predstavlja 53 odstotkov svetovnih sredstev," so pojasnili.

Komisija želi vzpostaviti tudi nov okvir vodenja, nadzornikom pa dati nove pristojnosti za natančnejše spremljanje bank in ukrepanje z morebitnimi sankcijami, v primeru da odkrijejo tveganja. "Tako lahko na primer zmanjšajo posojila, če grozi nastanek kreditnega balona," so sporočili.

Komisija poleg tega predlaga, da se vsa zakonodaja s tega področja zbere v enotnem pravilniku za regulacijo bančništva, s čimer se bosta okrepila tako transparentnost kot izvajanje. "Evropske družine in podjetja močno čutijo finančno krizo. Ne smemo dovoliti, da se kriza ponovi in dejanja peščice na finančnem trgu ogrozijo našo blaginjo," je ob tem dejal evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier.

"Bančni sektor bo moral ob tveganjih imeti več kapitala, ki bo boljše kakovosti. Z veseljem potrjujem, da ima Evropa še vedno vodilno vlogo in v svetovnem merilu prva v svojo zakonodajo prenaša zaveze G20. Šele ko bodo ta pravila uveljavljena, lahko rečemo, da smo v celoti razumeli nauk krize," je dodal.