c S

EU ustanovila skupino za pomoč Grčiji pri črpanju evropskih sredstev

21.07.2011 07:34 Bruselj, 20. julija (STA) - Evropska komisija je danes ustanovila delovno skupino za tehnično pomoč Grčiji pri črpanju evropskih sredstev s ciljem krepitve njene konkurenčnosti, rasti in zaposlovanja. Poleg tega bo skupina državi pomagala pri izvedbi programa pomoči, za katerega so se grške oblasti dogovorile z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF).

Delovno skupino bo vodil Nemec Horst Reichenbach, podpredsednik Evropske banke za obnovo in razvoj ter nekdanji generalni direktor Evropske komisije. Imela bo sedež v Bruslju in podporno ekipo v Atenah. Pripravljala bo četrtletna poročila; prvega bo predvidoma objavila oktobra.

Pomoč Grčiji pri črpanju evropskih sredstev, ki je sedaj zelo slabo, je predlagal predsednik komisije Jose Manuel Barroso, nato pa so predlog potrdili voditelji članic EU. Šef komisije je danes zatrdil, da bo skupina delo na terenu začela takoj.

"Z zagonom delovne skupine za Grčijo želi komisija zagotoviti, da bodo izkoriščene prav vse možnosti pri uporabi evropskih strukturnih skladov na najboljši način za pomoč Grčiji pri krepitvi konkurenčnosti, rasti in zaposlenosti," je izjavil Barroso.