c S

Podpis hrvaške pristopne pogodbe verjetno konec leta v Varšavi

20.07.2011 15:03 Varšava, 20. julija (STA) - Hrvaška bo pristopno pogodbo z EU podpisala konec novembra ali v začetku decembra letos, verjetno v Varšavi, sta danes v poljski prestolnici napovedala hrvaška premierka Jadranka Kosor in njen poljski kolega Donald Tusk, čigar država predseduje EU. Tusk naj bi zaključno besedilo pogodbe v Zagreb prinesel sredi septembra.

Ob septembrskem obisku Tuska v Zagrebu naj bi se s Kosorjevo dogovorila o točnem datumu in kraju podpisa pristopne pogodbe, je še poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. "V skladu s tradicijo sem ponudil, da bi Varšava gostila hrvaške prijatelje na dan podpisa pogodbe," je Tusk povedal na novinarski konferenci.

"Veliko je razlogov, da predlog sprejmemo - prijateljstvo naših držav in narodov, podpora poljske vlade in premiera Tuska pri sklenitvi pogajanj," pa je dejala Kosorjeva. Kot dodaten razlog je navedla pokojnega papeža Janeza Pavla II., po rodu Poljaka, ki je imel po njenih besedah "posebej rad Hrvaško in hrvaški narod".

Kosorjeva se je na uradnem obisku v Varšavi s Tuskom največ pogovarjala prav o postopku podpisa pristopne pogodbe, glede na to, da je Poljska predsedujoča EU.

Tusk je bil na dvodnevnem obisku na Hrvaškem že v začetku maja. Kot je takrat napovedal, bo Poljska v času svojega predsedovanja storila vse, da bi dokazala, da ideja širitve unije ne bo zgolj protokolarna.