c S

Pahor napovedal ponovno pripravo medijskega zakona

20.07.2011 15:42 Ljubljana, 20. julija (STA) - Predsednik vlade Borut Pahor po padcu medijskega zakona v državnem zboru napoveduje, da bo vlada v kratkem pripravila novelo zakona, s katero bodo implementirali evropsko direktivo. Nato pa premier želi opraviti pogovore z zainteresirano javnostjo ter zakon znova predlagati v presojo državnemu zboru.

Premier, kot je povedal na današnji novinarski konferenci po seji vlade, padec zakona o medijih v prvem branju v DZ obžaluje. Zaradi nujnosti implementacije direktive o avdiovizualnih storitvah bo vlada po njegovih besedah hitro pripravila novelo omenjenega zakona, sicer Sloveniji čakajo penali.

Nato pa želi premier znova opraviti pogovor z vso zainteresirano javnostjo in dobiti odgovore na vprašanja, glede katerih je bila ta do predloga kritična. Zakon bi nato znova vložili v parlament, pri čemer bi ostali pri večini sedaj predlaganih rešitev, nekaj pa bi jih izboljšali.

Premier sicer zagotavlja, da pri pripravi zakona o medijih na njegovo vsebine niso bistveno vplivali določeni posamezniki ali skupine, pač pa je bil zakon napisan, da bi zadostil javnemu interesu.

Poslanke in poslanci namreč minuli teden v prvem branju niso podprli novega zakona o medijih, zato je zakonodajni postopek končan. Med poslanci, ki so predlogu nasprotovali ali pa so se ob glasovanju vzdržali, so bili tudi nekateri poslanci SD.

Direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Vojko Stopar pa je po zavrnitvi zakona povedal, da na ministrstvu novega zakona ne bodo pripravili.