c S

Pahor za dogovor o datumu predčasnih volitev

20.07.2011 15:41 Ljubljana, 20. julija (STA) - Premier Borut Pahor si želi, da bi datum morebitnih predčasnih volitev določili tako, da v vmesnem času ne bi prišlo do politične krize in bi vlada do konca delala s polnimi pooblastili. S predsedniki strank namerava tudi ugotoviti, kdaj je najustreznejši čas, da država pride do nove vlade, ki bi uživala zaupanje ljudi.

Premier namreč opozarja, da se ne sme ponoviti, kar se je zgodilo pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, ko so se stranke ukvarjale s predvolilno kampanjo in so bile zagledane v ozke nacionalne probleme, ob tem pa se je začenjala svetovna gospodarska kriza, na katero so bile absolutno nepripravljene.

Če se bo zgodila druga recesija, pa morajo biti po Pahorjevih besedah na to politično, gospodarsko in strukturno pripravljeni. Zato morajo priti do dogovora, kdaj bodo volitve, pravi Pahor, ki poudarja, da je demokratično izvoljena vlada najboljša popotnica za ukvarjanje z recesijo.

Vlada se bo sicer do konca meseca usmerila predvsem v pripravo rebalansa proračuna in interventnega zakona, avgusta pa bo izkoristila za pogovore s socialnimi partnerji o zdravstveni reformi, možnem kompromis o pokojninski reformi ter reformi trga dela.

Predsednik vlade je spregovoril tudi o odstopu predsednika DZ Pavla Gantarja. Kot pravi, razume, da ima vsakdo pravico odstopiti. Treba pa je poskrbeti, da bodo za Gantarjevega naslednika predlagali kandidata, ki bo užival zaupanje v državnem zboru ter bo "vesten in nepristranski gospodar postopka".