c S

Srbsko sodišče: Ni ovir za izročitev Hadžića Haagu

20.07.2011 15:41 Beograd, 20. julija (STA) - Srbsko sodišče za vojne zločine je presodilo, da ni ovir za izročitev danes prijetega obtoženca Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Gorana Hadžića Haagu. To je dejal Hadžićev odvetnik Toma Fila, ki je tudi povedal, da se njegov klient na odločitev ne bo pritožil.

"Zaslišanje je končano. Prebrali so mu obtožnico in odločitev o tem, da so pogoji za njegovo izročitev haaškemu sodišču izpolnjeni," je po zaslišanju na sodišču v Beogradu dejal Fila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dodal je, da se na odločitev ne bo pritožil. "Dovolili so mu, da ga jutri in pojutrišnjem obišče družina. Nato lahko gre v Haag," je izjavil Fila.

Kljub temu bo sodišče pred izročitvijo počakalo tri dni, kolikor je rok za vložitev pritožbe. "Pravosodni organi bodo počakali tri dni, zato se v tem času ne bo zgodilo nič posebnega," je dejal namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić.

Kot je še povedal, je na današnjem zaslišanju pred sodnikom Hadžić potrdil svojo identiteto in sprejel obtožnico. Neimenovani vir na sodišču pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je bil Hadžić videti prestrašen, a je s sodiščem sodeloval.

Srbska državna televizija je zgodaj popoldne predvajala prve posnetke Hadžića po aretaciji, in sicer med prihodom v sodno dvorano v Beogradu.