c S

Na haaškem sodišču pozdravljajo aretacijo še zadnjega ubežnika

20.07.2011 13:58 Haag/Beograd, 20. julija (STA) - Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz je danes pozdravil aretacijo zadnjega haaškega obtoženca Gorana Hadžića. Predsednik haaškega sodišča, sodnik O-Gon Kwon, pa je v sporočilu zapisal, da današnja aretacija sodišče "približuje zaključku njegovega mandata".

"Tožilec pozdravlja aretacijo zadnjega ubežnika," je dejal posebni Brammertzov svetovalec Frederick Swinnen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik sodišča pa je poudaril, da je aretacija Hadžića "pomemben dogodek v zgodovini sodišča" ter dodal, da se bo lahko sodišče zdaj, ko ni več nobenega ubežnika, osredotočilo na zaključek mandata.

Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je medtem danes v Beogradu dejal, da bodo Hadžića haaškemu sodišču izročili v roku enega tedna.

Najprej bo preiskovalni sodnik Hadžiću prebral obtožnico, nato pa bo posebni oddelek višjega sodišča v Beogradu sprejel odločitev o tem, ali obstajajo pogoji za izročitev Haagu. V skladu s postopkom, predvidenem v zakonu o sodelovanju s haaškim sodiščem, ima nato obtoženec tri dni časa za pritožbo, izvensodni senat sodišča pa ima nato še tri dni časa, da o pritožbi odloči.

Beograjski odvetnik Toma Fila je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug dejal, da bi utegnilo do izročitve priti prej kot v enem tednu. Pojasnil je, da bi pritožba obtoženca na izročitev postopek nekoliko upočasnila, vendar je vse skupaj le "vprašanje dni".