c S

Policisti ovadili dva od napadalcev na britanske državljane

20.07.2011 11:00 Ljubljana, 20. julija (STA) - Ljubljanski policisti so na Okrožno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper dva Ljubljančana, osumljena storitve kaznivih dejanj nasilništva in javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ljubljančana naj bi v začetku junija žalila in fizično napadla tri državljane Velike Britanije domnevno zaradi spolne usmerjenosti.

Ljubljanski policisti so z zbiranjem obvestil in ostalimi postopki ugotovili, da sta 21- in 22-letnik 9. junija v jutranjih urah v gostinskem lokalu na Tomšičevi ulici v Ljubljani verbalno napadla in žalila tri državljane Velike Britanije domnevno zaradi njihove spolne usmerjenosti.

Nato so se omenjeni trije državljani Velike Britanije napotili do bližnjega lokala s hitro prehrano, kjer sta do njih pristopila ovadena ter še dva sostorilca, ki jih policija do sedaj še ni prijela. Britance so fizično napadli, pri čemer so uporabili različne trde predmete. Po napadu so vsi trije na kraju obležali, storilci pa so zbežali neznano kam, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Britanci so utrpeli lahke telesne poškodbe, pri čemer sta bila dva z reševalnim vozilom odpeljana v Univerzitetni klinični center Ljubljana, eden pa je naknadno sam iskal zdravstveno pomoč. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ukrepi za izsleditev še ostalih dveh storilcev.

Za kaznivo dejanje nasilništva je zagrožena kazen zapora do treh let, za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti pa zapor do dveh let, navajajo na Policijski upravi Ljubljana.

Ena od žrtev napada Oliver McNally je po napadu v pismu javnosti na portalu narobe.si napisal, da naj bi ga napadli, ker so vedeli, da je homoseksualec, za prijatelja pa so to domnevali.

Kot je zapisal McNally, se je s prijatelji v enem od ljubljanskih lokalov zapletel v pogovor s skupino domačinov, katere del sta bila tudi dva fanta. Ko sta slednja izvedela, da je McNally homoseksualec, sta po njegovih besedah spremenila odnos do njega.

Skupina Britancev je nato zapustila lokal. Trije med njimi so odšli na kebab, kamor je nato z avtomobilom prišla tudi skupina mladeničev, med katerimi je bil tudi fant iz kluba, in jih napadla z železnimi palicami.

McNally je tudi napisal, da se spomni le še rešilca, ki ga je odpeljal v bolnišnico. Slikanje glave z računalniško tomografijo (CT) je pokazalo, da ni utrpel trajnih poškodb. Imel pa je nekaj modric po telesu in šive na ustnici. Njegove prijatelj pa je dobil šive na glavi.