c S

Sanaderjev odvetnik napoveduje pričanje članov hrvaške vlade

20.07.2011 08:22 Zagreb, 20. julija (STA) - Odvetnik bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja, Čedo Prodanović, je v torek zvečer izjavil, da bodo preiskovalci v četrtek Sanaderja najprej zaslišali glede afere Fimi-media, "s katero se je vse začelo". Kot je napovedal, bo obramba kot priče, če bo treba, povabila tudi člane hrvaške vlade, vključno s premierko Jadranko Kosor.

Prodanović, ki vodi Sanaderjevo odvetniško ekipo, je v pogovoru za Novo TV dejal, da Sanader ne bo napadal HDZ in bivše sodelavce, jih pa bo omenjal, ker "ni živel ne v vakuumu niti na zapuščenem otoku".

"Potrebno je obravnavati kontekst delovanja vlade in HDZ, odgovorne institucije in osebe, vendar pa to še vedno ne pomeni, da bodo ti kriminalizirani", je pojasnil Prodanović, ki velja za enega izmed najboljših odvetnikov na Hrvaškem.

Spomnil je, da je tudi državno tožilstvo nekatere od članov vlade predlagalo za priče, ter napovedal, da bo tudi obramba predlagala vladne uradnike za priče, če bo potrebno, da kaj potrdijo ali zanikajo, saj gre za ljudi, ki imajo najboljše informacije o delovanju vlade in bi o tem morali pričati. Potrdilno je odgovoril, da bi lahko povabili tudi premierko Jadranko Kosor, ki je bila kot podpredsednica vlada ena najtesnejših Sanaderjevih sodelavk.

Prodanović je potrdil tudi, da se bivši premier zaveda, da je v javnosti že nastal vtis, da bo obsojen, čeprav doslej proti njemu niso vložili še nobene obtožnice. Povedal je, da je tožilstvo doslej zgolj sistematično pošiljalo v javnost ene in iste teze.

"Mi se bomo branili z dejstvi in ne z besedami. Najboljše je, ko dejstva demantirajo besede, potem ste v veliko boljšem položaju", je še izjavil Prodanović. Pojasnil je, da so postopki v preteklosti šli mimo Sanaderja, ter da je skrajnji čas, da prevzame bolj dejavno vlogo.

Napovedal je tudi pritožbo na odločitev preiskovalnega sodnika o 30 dnevnem priporu za Sanaderja. Obramba namreč trdi, da Sanader 9. decembra lani ni zbežal s Hrvaške, temveč so ga naslednji dan prijeli v Avstriji, ko se je prostovoljno vračal na Hrvaško.

Sanaderja so po sedmih mesecih pripora v Avstriji v ponedeljek izročili Hrvaški, kjer ga sumijo šest primerov korupcije, zlorabe položaja in pooblastil. V aferi Fimi-media so iz javnih podjetjih in ministrstvih izvlekli najmanj deset milijonov evrov, ki naj bi končali v črnih skladih HDZ in žepih posameznikov.