c S

Pritožba tožilcev na oprostilno sodbo Sandorja Kepira

20.07.2011 08:20 Budimpešta, 19. julija (STA) - Madžarski tožilci so se danes pritožili na razsodbo sodišča, ki je v ponedeljek oprostilo 97-letnega Sandorja Kepira, obtoženega vojnih zločinov v Vojvodini med drugo svetovno vojno. Kepirova oprostitev sicer ni pravno zavezujoča, primer pa bo zdaj obravnavalo pritožbeno sodišče v Budimpešti.

Tožilec Zsolt Falvai, ki je na sojenju za Kepira zahteval zaporno kazen, je dejal, da je razsodba "neutemeljena" in se nanjo pritožil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nekdanji pripadnik madžarske žandarmerije Kepiro je bil obtožen sokrivde pri poboju več kot 1000 večinoma judovskih in srbskih civilistov na severu Srbije januarja leta 1942, ko je bila Madžarska zaveznica nacistične Nemčije.

Glavni sodnik Bela Varga je pojasnil, da so bili dokazi v Kepirovem primeru nezadostni, da bi lahko dokazali njegovo krivdo, vprašljiva pa naj bi bila tudi zanesljivost dokumentov, povezanih s sojenjem iz leta 1944, ko je bil Kepiro obsojen na deset let zapora.

Na Madžarskem so Kepiru namreč sodili že v letih 1942 in 1944, in sicer zaradi kršenja žandarmerijskega kodeksa. Obsojen je bil na deset let zapora, vendar je bila sodba ob nemški zasedbi Madžarske leta 1944 razveljavljena in Kepira so izpustili ter mu vrnili vse čine.

Kepiro se je leta 1996 po več desetletjih bivanja v Argentini - tja je pobegnil leta 1948 - vrnil na Madžarsko in je bil na seznamu najbolj iskanih nacističnih zločincev centra Simona Wiesenthala. Na zahtevo omenjenega centra je Madžarska tudi vnovič začela postopek proti njemu.