c S

Postopek proti Sanaderju vprašanje pravosodja

20.07.2011 08:09 Zagreb, 19. julija (STA) - Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes poudarila, da je postopek proti njenemu predhodniku Ivu Sanaderju "definitivno vprašanje pravosodja, nikakor pa ne politike". Na izročitev Sanaderja Hrvaški se je odzval tudi predsednik opozicijske SDP Zoran Milanović, ki pričakuje, da bodo v postopku razkrili način delovanja oblasti v času Sanaderja.

Na novinarsko vprašanje, kaj pričakuje od hrvaškega pravosodja po izročitvi Sanaderja, je Kosorjeva izpostavila "hitro in učinkovito preiskavo", ter "pravično in hitro sojenje, če bo do njega prišlo". Premierka je poudarila, da je pravosodje samostojno in da je bilo to dejstvo pomembno tudi za sklenitev hrvaških pogajanj z EU.

Novinarje je zanimalo tudi, ali bi vrnitev Sanaderja lahko škodila HDZ. Kosorjeva je odgovorila, da je ravno vladajoča stranka na stežaj odprla vrata boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

"Naše temeljno načelo je, da nihče ni nedotakljiv in da je boj proti korupciji treba sprožiti proti vsem, ne glede na imena in priimke, strankarsko ali katero koli pripadnost," je ponovila Kosorjeva ob obisku v občini Kraljevec ob Sotli, ki jo je pred kratkim prizadelo hudo neurje.

Vodja SDP Milanović pa je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu poudaril, da pričakuje pravično sojenje Sanaderju. Izpostavil je, da mora Hrvaška izvedeti, kako je delovala HDZ s Sanaderjem in njegovimi ljudmi na čelu, ter kako so financirali svoje predvolilne kampanje.

Predsednik socialdemokratov ni želel odgovoriti na novinarsko vprašanje, ali bo Sanader bremenil Kosorjevo. Poudaril je le, da morajo biti stranke politično, kazensko in državljansko odgovorne za škodo, ki so jo storile.

Ocenil je, da bo postopek proti Sanaderju nemogoče ločiti od predvolilne kampanje pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je vladajoča koalicija predlagala za 4. december.

Sanaderjevi odvetniki so medtem danes obiskali svojega klienta v zaporu v Remetincu, kamor so ga pripeljali v ponedeljek zvečer, potem ko ga je Avstrija po dobrih sedmih mesecih izročila Hrvaški.

"Sanader je sporočil, da se je na Hrvaško vrnil prostovoljno ter da ni prišel v maščevalno misijo," je po obisku Sanaderja novinarjem povedal odvetnik Čedo Prodanović. Kot je dodal, Sanader želi sodelovati v postopkih, ki so jih sprožili proti njemu, ter ovreči vse obtožbe brez kakršne koli politizacije ali prelaganja odgovornosti.

Dodal je, da se Sanader ni pritoževal na pogoje v priporu. Ob tem je zanikal navedbe medijev, da je bivši premier v celici na ženskem oddelku. Potrdil je, da je na moškem oddelku ter dodal, da ni imel potrditve, da so zaporniki v ponedeljek pričakali bivšega premiera z gesli "Ivo, lopov".

Ponovil je, da bodo preiskovalci protikorupcijskega urada Sanaderja zaslišali v četrtek. Proti Sanaderju poteka šest preiskav v primerih kaznivih dejanj korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil, ni pa bila še vložena nobena obtožnica.