c S

Sloveniji opomin zaradi kršenja telekomunikacijske zakonodaje EU

20.07.2011 08:07 Bruselj, 19. julija (STA) - Evropska komisija je proti Sloveniji in še 19 članicam EU sprožila postopek zaradi kršenja evropske telekomunikacijske zakonodaje, so danes sporočili v Bruslju. Države namreč niso pravočasno prenesle revidiranih predpisov EU o telekomunikacijskih omrežjih in storitvah. Sedaj imajo dva meseca časa, da se odzovejo na prvi opomin komisije.

Gre za direktivi, ki med drugim določata pravico potrošnikov, da v enem dnevu zamenjajo telekomunikacijskega operaterja, ne da bi morali obenem spremeniti svojo telefonsko številko, pravico do bolj jasnih informacij o storitvah ter boljšo zaščito osebnih podatkov na spletu. Rok za prenos direktiv v nacionalne zakonodaje je bil 25. maj.

Evropska komisija je poslala prvi opomin Sloveniji, Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Franciji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Litvi, Latviji, Luksemburgu, Nizozemski, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški in Španiji. Omenjene države imajo dva meseca časa, da Evropski komisiji podajo svoje odgovore.

Evropska komisija lahko kot varuhinja pogodb EU pravno ukrepa proti državi članici, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti. Če meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, na podlagi katere se lahko sproži postopek za ugotavljanje kršitev, državi članici pošlje prvi opomin, imenovan "uradni opomin", in jo prosi za ustrezen odziv v določenem roku, običajno v dveh mesecih.

Ne glede na to, ali država članica pošlje odgovor ali ne, ji lahko komisija pošlje "obrazloženo mnenje" oziroma drugi in končni pisni opomin. To jasno in dokončno navaja vzroke, zaradi katerih komisija meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, in državo članico poziva, da v določenem roku, običajno v dveh mesecih, ukrepa.

Če država članica ne ukrepa na podlagi obrazloženega mnenja, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU. Če sodišče ugotovi kršitev pogodbe, mora ta država članica sprejeti ukrepe, potrebne za izvršitev sodbe. Zaradi kršitev, povezanih z izvajanjem zakonodaje, ob prvi napotitvi na sodišče ne sledijo finančne kazni.

Vendar pa lahko komisija v skladu z novo politiko, ki je začela veljati 15. januarja letos, v primerih, ko države članice niso niti prenesle zakonodaje EU v nacionalno pravo znotraj določenega roka, zahteva izrek denarnih kazni že pri prvi napotitvi na sodišče. To torej velja tudi za kršitev, na katero je komisija danes opozorila Slovenijo in še 19 članic unije.