c S

Kitajska praznuje 60. obletnico zavzetja Tibeta

19.07.2011 14:46 Lhasa, 19. julija (STA) - Letos mineva 60 let, odkar je kitajska vojska vkorakala v Tibet in ga priključila Kitajski. V današnjem govoru ob tej priložnosti je kitajski podpredsednik Xi Jinping zatrdil, da bo Kitajska zatrla vsakršno ogrožanje stabilnosti Tibeta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Xijev govor je potekal dan zatem, ko je tibetanski duhovni vodja dalajlama zaključil svoj obisk v ZDA, kjer ga je med drugim v soboto sprejel ameriški predsednik Barack Obama. Kitajska je obisk sicer že obsodila, dalajlamo pa označila za separatista.

Xi je danes poudaril, da bi se morali boriti proti separatističnim dejavnostim dalajlame in zatreti vsakršne poskuse ogrožanja stabilnosti Tibeta in enotne Kitajske. Govor je potekal pred večtisočglavo množico na osrednjem trgu tibetanske prestolnice Lhasa, v živo pa so ga predvajali tudi na nacionalni televiziji.

Kitajska ljudska osvobodilna armada je v Tibet vkorakala leta 1950 in ga kmalu zatem priključila Kitajski. Veliko Tibetancev se je kitajski nadvladi uprlo, trenja pa so vrhunec dosegla leta 2008, ko so na ulicah Lhase potekali srditi spopadi in se nato razširili po celotni regiji in sosednjih provincah, kjer živijo tibetanske manjšine.

Številne organizacije so sporočile, da je Kitajska v luči praznovanja 60. obletnice zavzetja Tibeta še dodatno zaostrila že tako stroge varnostne ukrepe v Tibetu, ki so obveljali po ostrem vojaškem zatrtju nemirov leta 2008.

Po navedbah prič naj bi v Lhasi ceste danes zaprli za ves promet, za mir skrbijo številni policisti, v hotelih naj bi bilo prepovedano sprejemati tuje goste. Kitajske oblasti so prepovedale obisk tujcev v celotni regiji, omejile pa so tudi vstop kitajskih državljanov, s čimer naj bi preprečile morebitne incidente ob praznovanju obletnice.