c S

Svet Zpiza za odpravo ugotovljenih nepravilnosti pri postopku upokojevanja

19.07.2011 13:40 Ljubljana, 19. julija (STA) - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) se je danes ob obravnavi porevizijskega poročila o popravljalnih ukrepih zavoda glede učinkovitosti postopka upokojevanja s sprejetimi sklepi zavzel za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Po besedah predsednice sveta Anke Tominšek je spoštovanje računskega sodišča nujno.

V zavodu podatke o zavarovancih intenzivno pridobivajo, je ob popravljalnih ukrepih zavoda na seji dejal generalni direktor zavoda Marijan Papež. Opozoril pa je, da je dolžnost delodajalca, da posreduje podatke.

Odkar je zavod tudi prekrškovni organ, se v zadnjih treh letih poznajo učinki, je dejal Papež. Zagotovil je, da si kljub težavam s podjetji prizadevajo, da bi dobili vse podatke. "Zavod se zaveda, da moramo na določenih področjih pristopiti še hitreje in bolj učinkovito, vendar v danih razmerah včasih ni možno," je pojasnil.

Po ugotovitvi računskega sodišča zavod kot upravljavec matične evidence zavarovancev ni izkazal namere, da v razumnem roku preneha s prakso, da manjkajoče podatke o plačah začne pridobivati šele ob upokojitvi upravičenca. Verjetnost, da bo zavezanec oziroma podjetje po več desetletjih še delovalo, je namreč precej manjša.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm je v razpravi opozorila, da je nujna "ustrezna spoštljivost" do vloge računskega sodišča. "Vsakemu koristi, če nekdo od strani pogleda na njegovo delo in ga opozori, če opazi napake," je menila.

Izpostavila je, da po ugotovitvah računskega sodišča 7,6 odstotka zavarovancev nima popolnih podatkov. "Ogromno delodajalcev gre v stečaj in izginejo. Ni varno, da čakamo na čas upokojitve in šele takrat zahtevamo od njih podatke," je dejala.

Dušan Rebolj, prav tako predstavnik sindikatov, je ocenil, da je treba najprej sprejeti načrt, do kdaj bodo "zadeve vsaj približno sanirane". Potem pa je treba postaviti prednostne naloge, je dejal. Zavod se mora pri tem po njegovih besedah dogovoriti skupaj z ministrstvom za delo.

Po besedah Jožeta Smoleta iz vrst delodajalcev pa je ključno vprašanje, ali "ta trenutek zadeva teče". "Sistem mora onemogočati, da podatki manjkajo," je menil. To je treba po njegovih besedah urediti s sistemskimi in ne ad hoc rešitvami.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu decembra lani ocenilo, da bi bil zavod lahko bolj učinkovit pri postopku upokojitve. Tudi v porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih zavoda pa je nekatere ukrepe ocenilo le kot delno zadovoljive ali celo nezadovoljive.