c S

Sanader v četrtek pred preiskovalce protikorupcijskega urada

19.07.2011 13:40 Zagreb, 19. julija (STA) - Bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki so ga v ponedeljek iz Salzburga prepeljali v zagrebški pripor v Remetincu, bo v četrtek popoldan predstavil svojo obrambo pred preiskovalci hrvaškega protikorupcijskega urada, so danes napovedali njegovi odvetniki. Hrvaški mediji medtem ugibajo, da se bo prvo sojenje Sanaderju začelo predvidoma jeseni.

Sanaderjeva zagrebška odvetnika Čedo Prodanović in Goran Suić sta danes obiskala bivšega premiera v priporu v Remetincu. Kot sta povedala novinarjem, bodo s Sanaderjem govorili o njegovi obrambi, ki so jo pripravljali, medtem ko je bil v priporu v Salzburgu.

Prodanović je povedal, da Sanader ni več na invalidskem vozičku ter da je nazadnje, ko so ga videli prejšnji teden v Salzburgu, imel na nogi longeto. Prejšnji mesec se je namreč med telovadbo v priporu poškodoval. Sicer je Sanaderja takoj po ponedeljkovem prihodu v Remetinec pregledal zdravnik, kar je del postopka sprejema v priporu.

"Obiski" Sanaderja na sedežu protikorupcijskega urada, ki bodo potekali daleč od oči javnosti, bi lahko trajali več tednov, ocenjuje danes časnik Jutarnji list. Sklepa še, da bo bivši premier pred hrvaške sodnike verjetno stopil v začetku jeseni, kar bo tudi njegov prvi nastop v javnosti.

Proti Sanaderju trenutno poteka šest preiskav. Kot navaja Jutarnji list, bo lahko tožilstvo preiskavo za posamezni primer sklenilo in nato vložilo obtožnico, potem ko bo bivši premier predstavil svojo obrambo v tem primeru. Šele ko bo predstavil obrambo za določen primer, bodo lahko njegovi odvetniki dobili vpogled v celotno dokumentacijo tožilstva.

Časnik še dodaja, da se Sanader ne bo branil z molkom, ampak bo skušal dokazati svojo nedolžnost ter izpodbijati konkretne obtožbe in izjave prič.

V Jutarnjem listu ugibajo, da bosta prvi obtožnici vloženi v primeru domnevnega prejema provizije pri posredovanju za posojila Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem ter v primeru domnevnega prejema desetih milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol. Od vložitve obtožnice pa do začetka sojenja naj ne bi trajalo več kot tri mesece.

Po ocenah Večernjega lista pa bi se prvo sojenje Sanaderju lahko začelo oktobra. Kot pojasnjuje, bo protikorupcijski urad kot poseben oddelek državnega tožilstva vsaj eno od šestih preiskav proti Sanaderju sklenil do konca poletja ter nato septembra vložil obtožnico.

Tudi Večernji list ugiba, da bo prva obtožnica verjetno vložena za podkupnino, ki naj bi jo Sanader dobil od madžarskega Mola. Poudarja, da protikorupcijski urad nima nobenih rokov za zaslišanja, tako da lahko ta teoretično trajajo tudi več mesecev.

Zagrebški časnik dodaja, da bo Sanader v priporu v Remetincu lahko sprejel prve obiske že v sredo, če bo sodišče danes to dovolilo. Obisk traja največ 20 minut, z obiskovalci pa bo lahko govoril skozi stekleno steno oziroma prek telefona.