c S

Kosovska predsednica končuje obisk v Sloveniji

19.07.2011 13:40 Ljubljana, 19. julija (STA) - Kosovska predsednica Atifete Jahjaga danes končuje dvodnevni delovni obisk v Sloveniji. To je njen prvi dvostranski obisk v tujini. V Ljubljani se je danes sestala s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, s katerim sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama, na programu pa ima tudi srečanje s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem.

Kot so ob tem sporočili iz premierovega kabineta, sodelovanje med Slovenijo in Kosovom zaznamuje tradicija dobrih odnosov, ki temeljijo na medsebojnem zaupanju in ki jih ne bremenijo nobena odprta vprašanja. Premier je ob tem danes tudi dejal, da slovenska vlada podpira Kosovo pri prizadevanjih za dodatna mednarodna priznanja in približevanje EU.

Pahor je tudi pozitivno ocenil dialog med Beogradom in Prištino, ki predstavlja prve korake Kosova v reševanju političnih težav s Srbijo. Premier Pahor je izpostavil tudi pomen iniciative političnega dialoga t.i. procesa Brdo.

Sogovornika sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju med državama, ki se je v zadnjih letih še posebej okrepilo, saj si je Slovenija utrdila mesto ključne gospodarske partnerice Kosova, slovenska podjetja in proizvodi pa so na Kosovu deležni velikega ugleda.

Kot je zagotovil predsednik slovenske vlade, si bo Slovenija še naprej prizadevala za krepitev sodelovanja s Kosovom na področju razvojnega sodelovanja ob tehnični pomoči, še posebej v kontekstu evropskega integracijskega procesa Kosova.

"Le po tej poti bo dosežena ekonomska in varnostna stabilnost na Kosovu, pa tudi širše v regiji. In takrat bo tudi EU ves Zahodni Balkan prepoznal kot privlačno regijo," je še dejal.

Predsednica Jahjaga, ki se je v ponedeljek sestala z gostiteljem, predsednikom republike Danilom Türkom, pa je napovedala, da Kosovo načrtuje odprtje častnega konzulata v Sloveniji.