c S

V preiskavi proti Strauss-Kahnu zaslišali mater Banonove

19.07.2011 10:05 Pariz, 19. julija (STA) - Francoska policija je v okviru preliminarne preiskave zaslišala mater 32-letne francoske novinarke Tristane Banon, ki nekdanjega vodjo IMF Dominiquea Strauss-Kahna obtožuje poskusa posilstva. Zaslišali so tudi Strauss-Kahnovo nekdanjo soprogo Brigitte Guillemette, ki je tudi botra Banonove. Pri tem naj bi na dan prišle zanimive podrobnosti.

Po pisanju francoske spletne strani lexpress.fr naj bi namreč mati mlade novinarke, Anne Mansouret, na zaslišanju priznala, da je imela afero s Strauss-Kahnom. Kot naj bi povedala policistom, je bilo njuno razmerje "sporazumno, a zelo brutalno". Spoznala naj bi se v neki pisarni Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Anne Mansouret, ki je tudi strankarska kolegica Strauss-Kahna, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obenem potrdila, da je svoji hčerki leta 2003 odsvetovala vložitev ovadbe zaradi poskusa posilstva. Nek odvetnik naj bi ji namreč dejal, da možnosti za uspeh ni veliko, saj bo Strauss-Kahn obtožbe verjetno zavrnil kot maščevanje razočarane novinarke.

Poleg tega naj bi Mansouretova še povedala, da je bil takratni prvi mož francoskih socialistov Francois Hollande z vsem seznanjen. Spletna stran francoskega časnika Le Figaro pa piše, da naj bi Hollandea v okviru preliminarne preiskave zaslišali septembra.

Policisti so medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaslišali tudi Strauss-Kahnovo bivšo soprogo Brigitte Guillemette, ki je celo botra Banonove, Mansouretova pa naj bi jo kmalu po incidentu med Strauss-Kahnom in svojo hčerko leta 2003 kontaktirala.

Državno tožilstvo se bo po zaključku preliminarne preiskave odločilo, ali bo na osnovi obtožb Banonove, ki se nanašajo na dogajanje leta 2003, sprožilo uradno preiskavo proti Strauss-Kahnu.

Če bi ocenili, da je šlo verjetno le za spolno nadlegovanje, je primer sicer že zastaral. V primeru odprtja uradne preiskave zaradi poskusa posilstva pa bi nekdanjemu prvemu možu IMF lahko grozila celo 15-letna zaporna kazen.